Så var det dags för Bokens Afton på Bokia här i Sundsvall igen. Så fort jag såg annonsen så visste jag att det här var en jag ville gå på. De två besökande författarna, Elin Olofsson och Therése Söderlind, tillhör mina nuvarande favoritförfattare. Två kvinnor från Norrland som för en berättartradition vidare.

Elin Olofsson har nyligen debuterat med Då tänker jag på Sigrid, och vad jag tyckte om den kan du läsa här. Therése Söderlind har kommit med sin andra bok, Vägen till Bålberget, som jag skrivit om här. För några år sedan debuterade hon med Norrlands svårmod, och mina tankar om den hittar ni här.

IMAG0243

Kvällen började med att Elin fick berätta lite om sig själv. Hon bor nu i Östersund, men har läst journalistik på Mittuniversitetet (då Mitthögskolan) i Sundsvall. Ursprungligen är hon från Offerdal socken. Elin läste sedan ur sin bok, och berättar om den. Hon beskrev den som en kärleksroman i en bred bemärkelse. Kärlek mellan människor men också till en hembygd. Hon uttryckte det så fint som att ”Norrländska kvinnoliv är underberättade”.

IMAG0246

Hon avslöjade också att hon börjat på en andra bok. Den ska handla mer om Österund och mer om svaga isar. Men det är fortfarande norrländska kvinnor i centrum. Den ser vi fram mot!

Sedan kom Therése Söderlind som berättade om hur hon fick inspiration till att skriva den nya boken. Som hon sa ”Berättelsen kommer till berättaren” (som trollstaven i Harry Potter väljer sin ägare;-)). Under en häxvandring med besök i Torsåker kyrka och besök uppe på Bålberget med minnesstenen ”Tidens tro drabbar människan” så blev hon fascinerad av historien av kvinnorna som brändes på bål. Hon började göra omfattande bakgrundskoll av förhållandena på 1600-talet och började släktforska om sin egen släkt.

IMAG0253

Hon inser att utan kopplingen till nutidshistoria så är vi historielösa och Jacke och hans relation till Veronica blir viktiga i berättelsen. Genomgående är att tiden lägger ett ok och bestämmer vad vi tycker.

Hon avslutade med en anekdot kring hur förlaget väntar på upplösningen av boken. Hon svarar i mejl ”Du vet hur det gick. De dog ju allihopa.”. Till svar får hon ”Du har 8 sidor kvar. Allt kan hända.”

IMAG0255Under den korta frågestunden så avslöjades att Therése är uppvuxen i Hjulånger, men gick i gymnasiet i Kramfors tillsammans med vänner från ställena där boken utspelar sig. En av hennes vänner är släkt med bägge prästerna i boken (prästernas barn gifte sig med varandra sen!). Elin berättade om ett fint läsarmejl hon fått som bl.a. handlar om hur mycket man ska rota i det som varit i släkten tidigare.

Och så slutligen förstås – boksignering! Kika gärna mer på Bokias sida.