Anna är lillasyster till Charlie och Mattias, och bor med sina bröder och sin mamma Lisbeth och pappa Henrik i ett hus i skogen i Ångermanland. En dag när Anna är sju år, mitt under pågående älgjakt, försvinner äldsta brodern Charlie. Alldeles efter försvinner Mattias också och familjen rämnar fullständigt. Anna kommer till Lisbeths syster Erika och hennes familj där Anna växer upp som en dotter. I vuxen ålder flyttar Anna till Stockholm där hon umgås med sin nära väninna Mirja och har ett destruktivt sexliv. När Anna är 23 år så händer saker som gör att hon inte längre kan låta bli att försöka förstå vad som hände den där hösten när Charlie försvann. Försvann han självmant, eller inte? Och vem var egentligen ungdomsledaren Petter som dök upp i hennes liv när hon var 13? Och varför gjorde Petter som han gjorde mot Anna?

Therese Söderlinds ”Norrlands svårmod” utspelar sig som namnet antyder till stor del i Norrland, och den norrländska karaktären hos Annas familj och grannar präglar boken. Läsaren möter tre parallella historier: Anna 7 år, Anna 13 år och Anna 23 år. Gradvis får man en bakgrund till vad som hände och varför, med små ledtrådar i varje stycke. Till slut vävs allt ihop i nutidshistorien. Språket är ganska detaljerat men ändå på sätt och vis kargt.

Boken ska inte läsas som ett mysterium där upplösningen är det viktiga, då tror jag man blir besviken. Det handlar mer om relationer och familjer. Men Söderlind väver ändå en skicklig väv där saker inte riktigt är som man som läsare först tror. Det ångermanländska var också ett klart plus för mig som läsare! Jag läste boken med behållning och var nyfiken på nästa kapitel, vilket gjorde att jag lätt tog mig igenom ganska många sidor. Och nyfiken på hennes nästa bokprojekt blir jag.

Omdöme: Norrländskt relationsmysterium.
Betyg: 4