I dina händer av Malin Persson Giolito

Handling från förlagets hemsida: Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.
Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Boken: I dina händer av Malin Persson Giolito hade recensionsdag 3 mars 2022.

Varför jag läste den: Jag har läst och tyckt om några tidigare böcker av Malin Persson Giolito och var mycket nyfiken på I dina händer. På Bokmässan lyssnade jag på henne, köpte boken och fick den signerad.

Vad jag tyckte om denI dina händer är en välskriven och berörande berättelse. Jag sträckläste den på en helg. Malin Persson Giolito är oerhört skicklig på att använda krimalromanen för att beskriva vårt nutida Sverige. I dina händer är en stark och ytterligt tragisk historia om barn som aldrig får en chans att vara barn, familjer som aldrig får en chans, hur ett segregerat klassamhälle tar bort alla möjligheter till rimliga livsförhållande. Det är tyvärr verklighetstroget, och jag skäms över att det här är det samhälle vi lever i, att det får existera i Sverige. I dina händer är en känslosam och ödesmättat historia. Den får mig att reflektera, tänka och bli upprörd. Som en bra bok ska.

Karaktärsteckningarna i I dina händer är starka, genom sitt sätt att bygga berättelsen så låter Malin Persson Giolito oss komma nära personerna. Vartannat kapitel är nutid, vartannat är en tillbakablick till hur Billy och Dogge lär känna varandra, och vad som händer innan just den här dagen när Billy blir skjuten. Ett välkänt grepp, som är väl utfört. Karaktärerna som framförallt fastnar hos mig är Dogge, Billys mamma Leila och Sudden. Dogges föräldrar är svåra att förstå, men att han står ensam tidigt i livet är klart. Den scen som berör mig allra mest i hela boken är när Dogges mamma befinner sig på sjukhuset mot slutet av boken. Den är så tragisk att tårarna kommer.

Att Dogge knyter an till Billy är lätt att förstå, liksom att han hamnar snett på så många sätt. Jag saknar däremot en förklaring till varför Billy hamnar där han hamnar. Med mamma Leila borde han haft andra förutsättningar, och det känns för ”enkelt” att bara låta miljön vara förklaringen. Även polisen Farid och hans fru Nadja är intressanta karaktärer, eftersom de står med ett ben utanför och ett ben innanför.

För mig blir I dina händer ett försök att förstå vad som kan gå fel, och vad som borde göras. Den rör sig i liknande moraliska och samhälleliga frågeställningar som Malin Persson Giolitos förra bok Störst av allt, men är ändå annorlunda. Själv tycker jag den inte riktigt når till samma höjd, men det är en bra och läsvärd bok. Jag håller nu utkik efter nästa bok, och hoppas den inte dröjer för länge. I dina händer ska dessutom också bli Netflixserie.

Bloggat om boken har exempelvis Enligt O, Lyrans noblesser, Feministbiblioteket och Stories from the city, stories from the sea

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Forum
Sidor: 407
Betyg på Goodreads: 3,64 baserat på 693 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 16 oktober 2022

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.