Från förlagets hemsida: På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt.
När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.

En bur av guld av Camilla Läckberg hade recensionsdatum 11 april 2019. Camilla Läckberg är en svensk författare som debuterade 2003 med Isprinsessan, den första boken i Fjällbackaserien. Hittills har hon gett ut tio böcker i den serien. Hennes böcker har kommit ut i mer än 50 länder, och hon är en av de mest kända svenska deckarförfattarna. Hon skriver även barnböcker om Super-Charlie.

Jag har läst alla delarna i Fjällbackaserien, en serie som jag till att börja med gillade mycket. Men jag var på väg att ge upp serien när Häxan kom. I Häxan så visade Camilla Läckberg sin förmåga att skriva om föräldrarollen och kvinnors utsatthet på ett sätt som berörde mig. Så trots ett byte av genre var jag nyfiken på En bur av guld. En vän lånade ut den till mig så jag fick chans att läsa den.

En bur av guld är en välskriven och underhållande roman. Det är högt tempo rätt igenom. Jag började läsa En bur av guld en ledig dag när jag inte hade ork för mycket annat än att läsa, och också hade behov av att läsa ren underhållning. En bur av guld är just det och jag slukade den på en dag. Ibland träffar en bok helt rätt, och så var det med En bur av guld. Camilla Läckberg är en driven författare som kan sin samtid och vet att sätta berättelsen i en kontext. Beskrivningen av hur man använder sig av maktstrukturen där sociala medier är en stark kanal är väldigt träffsäker, liksom andra samtidsfenomen.

Berättelsen i En bur av guld är baserad på att människor drivs av ett hämndbegär. Hämnden som både mål och medel är överdriven, men det ger också grunden för en god historia. Det är ett grepp som inte är så vanligt i svensk spänningslitteratur, men väl bekant i andra länder, som t.ex. i amerikansk och brittisk litteratur. Tankarna när man läser En bur av guld går lätt till den sortens litteratur som jag slukade under en period i ungdomen, av författare som Sidney Sheldon, Fay Weldon, Jackie Collins mfl.

En bur av guld har dock mer än bara ren hämnd som motiv. I grunden finns också antagandet att kvinnor kan bättre än män, även om männen inte förmår att erkänna det. Här kan jag inte tro annat än att Camilla Läckberg har gott om personliga erfarenheter att ta av, inte minst från sin karriär som författare och vad hon utsatts för i såväl sociala medier som i mer etablerade medier av kultureliten. Jag kan tänka mig att En bur av guld tas emot väldigt olika av olika personer, beroende på kön, ålder och hur man ser på läsning.

Det är svårt att tycka om Faye från början. I synnerhet så blir jag väldigt irriterad på hur hon beter sig mot Jack, och har lust att ruska om henne. Men allt eftersom klarnar bilden och som läsare förstår jag Fayes agerande mer och mer, och ser hur hon förändrats. En bur av guld innehåller fina beskrivningar av äkta kvinnlig vänskap, mellan kvinnor som lyfter varandra. Däremot är det väldigt föraktfullt mot män. I stort sett alla är svin, det är ingen som är ärlig och ställer upp för sin partner. De enda männen som får några positiva drag är de yngre. Det är en hel del sexscener i En bur av guld, men tydligt invävda i berättelsen och av betydelse för handlingen. Men jag stör jag mig på att sex endast används som en form av maktmedel, det finns ingen scen där det handlar om en del av äkta kärlek mellan jämbördiga parter.

På en del sajter ser jag att En bur av guld är markerad som den första i en serie. Om det är så så läser jag gärna nästa del också. Nu vet jag också vad jag har att förvänta – en underhållande berättelse.

Omdöme: Välskriven och underhållande beskrivning om hämnd som mål och mening
Betyg: 4

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Just nu just här, Tofflan, Olivias deckarhylla, Zellys bokhylla och Mias bokhörna

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Forum
Sidor: 371
Betyg på Goodreads: 3,66 baserat på 778 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän.
Utläst 1 maj 2019.