Topp Tio Tisdag: Tio norska författare jag rekommenderar

toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så har The Broke and the Bookish satt temat till Top Ten Tuesday Freebie, dvs man kan välja vilket tema som helst.

För er som brukar besöka den här bloggen har det väl framgått att jag har en förkärlek för norska författare. Jag tycker att det finns väldigt många riktigt bra norska författare som förblir oupptäckta i Sverige. Och så finns det förstås en hel del bra som väldigt många svenskar hört talas om.

Här kommer tio norska författare som jag tycker ni ska prova på att läsa något av om ni inte redan gjort det. Utan inbördes ordning. Det finns också fler som jag tycker mycket om men som jag inte tog med den här gången.

1. Gunnar Staalesen. En författare vars böcker utspelar sig i Bergen. Mest känd i Sverige är han för sina böcker om privatdetektiven Varg Veum – om ni inte läst dem kanske ni sett TV-filmatiseringarna? Mina favoritböcker är ändå hans trilogi om Bergen: 1900: Morgenrød, 1950: High Noon och 1999: Aftensang.

2. Jo Nesbø. Ännu en i Sverige känd norsk författare. I sin serie om polisen Harry Hole har han publicerat många böcker. Utöver dessa så har han också skrivit barnböcker, bl.a. den mycket humoristiska serien om Doktor Proktor som i alla fall våra barn gillar skarpt. Själv hade jag tröttnat lite på Harry, men så läste jag Gengångare som kom ut förra året och gillade den verkligen. Boken Polis har jag redan läst men recensionen kommer 12 juni här på bloggen.

3. Thomas Enger. Inte lika känd som de två förra nämnda författarna ännu, men i alla fall översatt. Han har skrivit tre böcker i serien om journalisten Henning Juul, och två av dem finns översatta till svenska. Jag gillar serien skarpt och om inte inbundna norska böcker var så dyra så hade jag redan införskaffat del tre. Vad jag tyckte om del 2, Fantomsmerte, kan du läsa här.

4. Heidi Linde. Hon har tidigare skrivit barnböcker och radioteater. Hennes Nu, jävlar kom ut 2011 och har också översatts till svenska. En charmerande och personlig berättelse tyckte jag när jag läste den – mer hittar du här. Hon har nyligen kommit med en ny bok som jag är väldigt sugen på att klicka hem…

5. Sigrid Undset. Inte bara välkänd i Sverige utan också Nobelpristagare 1928. Min favorit är trilogin om Kristin Lavransdotter. Den tyckte jag så mycket om när jag läste den så jag har helt enkelt inte vågat läsa om den!

6. Gaute Heivoll. Frågan är om man kan säga att en författare är en favoritförfattare när man bara läst en bok av honom? Men min blogg, mina regler! Hans Før jeg brenner ned var en stark läsupplevelse. Varför kan ni läsa här.

7. Tore Renberg. En författare från Bergen som jag också bara läst en bok av, och det så sent som för ett par veckor sen. Då läste jag hans Charlotte Isabel Hansen, och jag gillade vad jag läste. Lättläst, charmigt och med stor värme.

8. Chris Tvedt. Ytterligare en norsk krimförfattare från Bergen som jag tyvärr inte tror är översatt till svenska. Hans serie om advokat Mikael Brenne avslutades med Dødens sirkel som jag recenserat här. Hans senaste, Av jord er du kommet, står på min önskelista.

9. Hans Olav Lahlum. En norsk historiker som skrivit politiska texter och biografier, men som även har blivit krimförfattare. Hans pusseldeckare om politiførstebetjent K2 är tyvärr inte översatta till svenska. Vad jag tyckte om första delen, Menneskefluene, kan du läsa här.

10. Roy Jacobsen. Han debuterade 1982, och har skrivit flertalet romaner. Flera av dem finns också översatta till svenska, bl.a. hans senaste som heter Ånger. Jag läste den på norska och vad jag tyckte kan du läsa här. Det gav mersmak!

Vill du kolla in vad jag tycker om fler norska författare så kan du kolla här.

10 kommentarer

 1. Nesbö och Enger har jag läst men övriga författare har jag inte ens hört talas om. Chris Tvedt låter dock som en författare som jag skulle gilla, men att läsa på norska vet jag inte om jag skulle mäkta med.

  Gilla

 2. Har läst Nesbø och Enger och det är väl ingen hemlighet att jag är vansinnigt förtjust i Harry Hole 🙂 Tore Renbergs bok har jag stående i hyllan (på svenska då). Den här listan ska jag nog spara för även jag är glad i norska författare.

  Gilla

 3. Kul med norska tips! Bra med lite ”insider tips” sådär, är ju inte alltid lätt att hitta nytt om det inte pratas så mycket om det där man vistas. På internet måste man ju veta vad man letar efter. Har precis börjat lära känna Harry Hole men annars har jag inte läst någon av författarna.

  Gilla

 4. Jag har redan läst Nesbø och Anger, jag gillar de här författarna väldigt mycket, jag kommer att läsa Linde nästa månad på min väns rekommendation

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.