Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Handling från förlagets hemsida: Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.
Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och – bisarrt nog – stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning (”ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid”) och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.

Boken: Lektioner i kemi av Bonnie Garmus kom ut på svenska 5 maj 2022.

Varför jag läste den: Jag blev intresserad av den under ett bokprat med förlaget och valde den som bonusbok.

Vad jag tyckte om den: Lektioner i kemi är en välskriven berättelse om en kvinnas rätt att vara som hon vill och inte som andra tycker hon ska vara. Bonnie Garmus har lyckats bygga en helt unik historia, och jag är på många sätt imponerad av att det är en debut. Jag gillar det feministiska anslaget, det handlar mycket om att man inte ska döma andra människor. Det gäller både kvinnorna och männen i den här historien.

I början har jag lite svårt att ta till mig karaktären Elizabeth och förstå henne. Men allt eftersom så växer hon som person. De andra karaktärerna är intressanta, men alla är speciella på ett eller annat sätt, med starkt utmejslade karaktärsdrag. Min favorit är nog grannen som tar sig an Elizabeth och hennes dotter Mad. Dottern tycker jag bitvis nästan synd om, de vuxna kan inte förhålla sig till henne, och hon får inga strategier att klara sig i världen. Hunden Halv sju blir ett både märkligt och charmigt inslag i berättelsen.

Elizabeth känns minst sagt otypisk för en kvinna på 60-talet, och man undrar hur hon fått sina självklara åsikter om kvinnors rätt. Miljön hon befinner sig i liknar den som jag befann mig i 30 år senare, och gudskelov känner jag inte alls igen mig i hur hon behandlas. Men jag kan tro att det var svårt för en kvinna i en miljö som traditionellt hör till männen. Jag som är naturvetare gillar verkligen hur Elizabeth sätter kemi på kartan, och visar hur matlagning är kemi. En gång för länge sedan intervjuades jag i vår lokaltidning om kemi och matlagning.

Jag kan tänka mig att läsa mer av Bonnie Garmus. Kanske ser jag också filmatiseringen av Lektioner i kemi som är på gång.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Sidor: 378
Betyg på Goodreads: 4,49 baserat på 14 779 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 23 april 2022

8 kommentarer

 1. Den här boken skulle jag kunna tänka mig att läsa. Fast eftersom jag själv levt i en väldigt mansdominerad värld sen slutet på 60-talet så kanske jag inte tycker att huvudpersonens upplevelser är så märkvärdiga.
  Hade – som tur var (?) – en man som såg mig både som kvinna och som jämlike under alla år när vi tillsammans hade ett företag som höll på med veteran-, rally, race och sportbilstillbehör. ALLA våra kunder var män och dom var inte bara kunder utan blev också kompisar – och konstigt nog var det ingen som försökte sätta sig på mig!
  Ja, det hände väl kanske nån enstaka gång men då fick dom genast svar på tal. Jag kunde ju betydligt mer om sånt som karlar tycker dom ska vara specialister på…..
  KRAM/Susie

  Gilla

 2. Hej Lotten! Jag har just läst ut Lektioner i kemi och ville se vad andra skrivit om boken. Vad roligt och oväntat att hitta din recension! Jag gillade också boken, och är väldigt glad att jag sluppit uppleva samma sorts akademiska miljö som huvudpersonen. Kul att du skriver om skönlitteratur!
  Allt gott!
  Anna-Karin

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.