Hanna bestämmer sig för att hon behöver komma bort från sitt liv i Stockholm, packar datankerjagpaner sina saker och drar till sin barndomsby Gärningsberg i Jämtland. I Stockholm lämnar hon ett jobb som art director och ett förhållande till en gift man bakom sig. I Gärningsberg så flyttar hon in i släktgården Storgårda. Den står tom efter att hennes farmor Sigrid satts på ett hem. Hannas pappa bröt kontakten med sin mamma för länge sen och vill inte bo på Storgårda, men han finns i närheten. Kalle, som bor i Undantaget, kommer och hjälper till. Att bo på Storgårda, så nära farmodern Sigrid, som hon inte haft kontakt med, och att ha sin pappa och Kalle så nära får Hanna att fundera på vad som egentligen orsakat splittringen i släkten. Det får henne också att fundera över sina egna val i jobbet och i kärleken.

Då tänker jag på Sigrid är Elin Olofssons debutroman från 2013. Elin Olofsson kommer från Offerdal i Jämtland. Numera bor hon i Östersund där hon är verksam som journalist och medieutvecklare.

Den här boken fick jag låna av Monica på Bokia i Sundsvall som läst boken och trodde att den skulle passa mig. Det är en bok med ett eftertänksamt och närvarande språk. Den innehåller många funderingar, och kräver en del av läsaren. Framförallt så är det en bok som måste få ta tid, som bäst avnjutes korta stunder i taget, med tid för reflektion. De jämtländska dialektala inslagen tilltalar mig, de bidrar också till stämningen.

Det finns något vackert i boken, och trots den sorgliga inramningen, också i historien. Mycket handlar det om föräldraskap, kanske allra mest om moderskap, och ”hur långt kärlek räcker”. Även om Elin Olofsson har en alldeles egen röst, en stark sådan för en debutant, så påminner det mig om Kristina Sandbergs böcker, och kanske även lite om Cilla Naumanns böcker.

Det är inte historien i sig som är bokens styrka utan växelverkan inom familjen som de tilllhör. De små nyanserna, de underförstådda beskrivningarna av t.ex. relationen mellan Hanna och hennes pappa, är små guldkorn. Men historien mellan Hanna och Henrik, den känns mer tillrättalagd och bidrar alls inte på samma sätt.

Andra som bloggat om boken är Jennies boklista, Boktokig, hyllan, Breakfast Bookclub, Böcker emellan, Dagens bok och En bok om dagen.

Boken finns att köpa på Bokus, Adlibris och Bokia.

Omdöme: Finstämd och intensiv debutroman om släkt och hur komplicerat det är att älska villkorslöst
Betyg: 4+