Det nya året, 2014, är inne på sin andra dag och de flesta blickar framåt. Innan jag gör det här på bloggen blir det ytterligare en tillbakablick på det gångna läsåret, 2013.

Förra årsskiftet gjorde jag en summering som hette Årets böcker – 2012. Nu var nyårsafton på en tisdag vilket innebär att jag publicerade min topplista på de 10 bästa böckerna under Top Ten Tuesday. Det här inlägget kommer att bli en mer personlig summering av mitt läsår 2013, liknande den jag gjorde förra årsskiftet.

Antal lästa böcker: 125 stycken.
Jag satte inget mål på antalet lästa böcker, och det säger inte så mycket egentligen. Det är väldig skillnad på böckerna, en del korta tunna, en del riktiga tegelstenar. Ändå är jag nöjd, för fler böcker innebär också fler läsupplevelser. Listan på böckerna med länkar till recensioner finns här.

Mest/minst lästa böcker: Juli: 17 Februari och oktober: 7
I juli var jag sjukskriven flera veckor med kristallsjuka, och kunde inte göra så mycket annat än sitta still. Och läsa. Februari är en kort månad, och i oktober var det både jobb och Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som tog tid från läsandet.

Kvinnliga/manliga författare: 65/52
En del författare har jag läst mer än en bok av och trots att det oftare är kvinnliga författare så domineras ändå listan av kvinnor. Inget medvetet det heller!

Reflektion kring utmaningar och recensionsexemplar. Under 2013 så deltog jag i hela utmaningar (Boktolvan, Författarfemman, Hyllvärmare, Makeutmaing, Tre på tre och Kaosutmaningen). Så här i efterhand var det lite för många, de tog tid från ”lustläsandet”. 2013 var också ett år med många recensionsexemplar. Så många så jag inte hunnit läsa alla… Det är en ynnest att få recensionsexemplar och om jag har möjlighet till det så kommer jag fortsätta med det.

Årets upplevelse: Årets läsupplevelse blir samma som hamnade i toppen av min lista (förstås), nämligen Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind. Jag läste den på sportläslovet och det spelade säkert in, för det var en bok att uppleva intensivt.

Årets debutant: Elin Olofsson med sin Då tänker jag på Sigrid. Jag läste många för mig nya författare, men ganska få debutanter. Elin med jämtländskt ursprung blev höjdpunkten. Både henne och Therése träffade jag dessutom på Bokens Afton.

Årets nya favoritförfattare: Det är många författare jag vill läsa mer av, men två väldigt olika författare står ut: Kim Thúy och S J Bolton. Ru av Kim Thúy fick jag rekommenderad av en vän och den var helt fantastisk. Även Mãn tyckte jag mycket om. I spänningsgenren så blev det S J Boltons år. Jag har läst hennes tre böcker om Lacey Flint och har inte tröttnat än.

Årets litterära höjdpunkt. Under sommaren så hamnade jag i styrelsen för den ideella föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall och i oktober så gick evenemanget av stapeln. Fantastiskt roligt att få vara med om något sådant. Mitt summerande inlägg kan ni läsa här. Nu laddar vi för 2014 års festival!

Årets upptäckt: Årets bokliga upptäckt blir noveller och bokcirklande på nätet. Jag var med i tre bokcirklar på nätet, alla hade fokus på noveller och alla hade Anna på och dagarna går som huvudarrangör. Det var fantastiskt roligt att läsa och diskutera noveller på det sättet, såväl Englander som kinesiska noveller och nobelpristagaren Munro. Jag hoppas få mer sånt under 2014.

Årets bladvändare: Polis av Jo Nesbø. Jag läste den på läsplattan så ”bladvändare” kanske inte är rätt ord. Men jag klickade mig hysteriskt framåt och kunde knappt sluta för att sova på kvällarna.

Årets oväntade ”leva kvar”. En bok som jag snubblade över av en slump, tack vare dess anknytning till Sundsvall var Med en blick över axeln av Daniel Waluszewski. Den har på ett oväntat sätt levt kvar i mina tankar och jag funderar fortfarande på den.

Årets avslutande del: Man kunde tro att förväntningarna skulle vara övermäktiga, men all heder åt Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som lyckades avsluta Engelsforstrilogin på ett värdigt sätt med Nyckeln.

Årets besvikelse: Den kom redan i januari när jag försökte mig på den hyllade Agaat av Marlene van Niekerk. Det tog mig 368 sidor innan jag gav upp, och då hade jag bara hunnit halvvägs.

Får jag ett lika bra läs- och bloggår 2014 som 2013, ja då kommer jag att vara mer än nöjd!