Tio svenska moderna favoritförfattare

Via Linda hittade jag förra året Malins lista på tio svenska favoritförfattare i modern tid. Även Bokstunder hakade  på. Jag började själv fundera på vilka jag skulle plocka och förbredde ett inlägg. Men sen blev det inte av att jag skrev klart det. Så nu plockar jag upp tråden igen. Bättre sent än aldrig?

Håller mig till nu levande författare, mest för att kunna begränsa mig till tio. I slumpmässig ordning:

Theodor Kallifatides
Han kom ut med sin första bok 1969 och har en imponerande produktion.Jag gillar både hans språk och handlingen i de jag läst. Det är så outsägligt berörande. Senast läste jag hans Det gångna är inte en dröm.

Linda Olsson
Linda Olsson är en utflyttad svensk som bott många år på Nya Zeeland. Sina första böcker skrev hon på engelska, den senaste på svenska. Även här är språket det som gör att jag fastnar. Min favorit är nu vill jag sjunga dig milda sånger.

Golnaz Hashemzadeh
En debutant som hamnar på listan. Jomenvisst. Läs hennes Hon är inte jag så förstår du varför. Språket är helt fascinerande. Eller förresten hela boken.

Christina Stielli
Nog för att jag tyckte väldigt mycket om Jag älskar dig inte men med Allt för din skull direktkvalar hon in på listan. Man dras in och berörs. Starkt.

Kristina Sandberg
Genom sin fjärde bok, Att föda ett barn, så blev Kristina Sandberg mer känd än tidigare. Hon skriver på ett mycket speciellt och intensivt sätt i både den boken och del två i serien. Jag väntar på fortsättningen!

Fredrik Backman
Hans debut En man som heter Ove var ju något i särklass, men även Min mormor hälsar och säger förlåt tyckte jag var riktigt bra.

Kristina Ohlsson
Det finns många svenska deckarförfattare, och inte minst kvinnliga sådana. Men den klaraste stjärnan på den himlen i min värld är Kristina Ohlsson. Serien börjar med Askungar.

Therése Söderlind
En relativt ny svensk författare som endast skrivit två böcker. Men i mina ögon förtjänar Vägen mot Bålberget att bli en ny svensk klassiker.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
Egentligen då två författare men här får de räknas som en 😉 Det är inte bara svenska deckare som exporteras utomlands, utan även ungdomsserien Engelsforstrilogin. Jag var helt tagen av första delen, Cirkeln. Läs!

När jag nu skrivit listan så ser jag att det minst sagt är kvinnodominans. Oups..

Bubblare var Jonas Gardell, Majgull Axelsson, Eija Hetekivi Olsson, Carin Gerhardsen och Viveca Sten.

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.