Instängd i en satellit av den onda drottning Levana cirklar Cress runt runt sedan honcress var liten. För att fördriva tiden har hon ägnat sig åt datorer, och blivit en hacker med unik begåvning. Hon har koll på det mesta som händer på jorden, men det vet inte Levana om. Så får hon i uppdrag att spåra upp Cinder och kapten Thorne. Cress har egentligen redan koll på bägge, inte minst Thorne, som hon tycker är snygg och missförstådd, men det försöker hon dölja.
Samtidigt så har Cress, Thorne, Scarlet och Wolf bestämt sig för att ge sig iväg för att störta drottning Levana. De ska först frita Cress, men något går väldigt väldigt fel. Den frihet som Cress längtar efter visar sig ha ett högt pris för henne och de andra. Dessutom verkar det som de mot sin vilja kanske också måste rädda världen. Fast först måste de hindra bröllopet mellan Levana och kejsare Kai.

Cress av Marissa Meyer kom ut i juli 2015 . I original kom den ut 2014. Det är den tredje delen i serien Månkrönikan, och den baseras på sagan om Rapunzel. Marissa Meyer är en amerikansk författare som debuterade 2012 med Cinder, första delen i Månkrönikan. Hon har tidigare arbetat som bl.a. redaktör och korrekturläsare och skrivit fanfiction.

Som vi har väntat på den här delen, dottern och jag. Och när den äntligen kom på svenska så skyndade hon sig att inhandla den, och sen var det min tur. Månkrönikan är en serie som jag hittills verkligen gillat, i synnerhet första delen Cinder.

Cress är en välskriven och lättläst ungdomsbok med bra fart och fläkt. Precis som i tidigare delar är detaljerna väl uttänkta och historien spännande. Men den är inte lika stark som de två första delarna.

Jag tror det beror på två saker för min del. Den ena är att jag inte kan historien om Rapunzel lika väl som Askungen (Cinder) och Rödluvan (Scarlet) och därför missar en del av de dubbla bottnarna. Nog för att hon är instängd och (i början) har långt hår, men hur är det med prinsen som kommer och räddar henne? Vad händer i sagan? Den andra saken är karaktären Cress. En styrka med den första delen är karaktären Cinder, som är en riktig kick-ass. Urhäftig cyborg som är en av de starkaste ”kvinnor” jag stött på. Scarlet är inte illa heller. Men Cress blir jag mest trött på, inte minst hennes besatthet av Thorne. Även om saker händer genom historien så fortsätter jag att vara irriterad på henne.

Marissa Meyer är mycket skicklig på att bygga sago/scifi/fantasy-karaktärer. De har personlighet men passar ändå in i sagan/berättelsen på ett strålande sätt. Hennes humor passar mig, och det finns även i den här boken en hel del bra repliker. Ur den aspekten är det Iko som är den som tillför mest och muntrar upp.

De nya omslagen skulle jag kunna skriva en hel del om. Här sammanfattar jag det: Varför??? Och kommenterar att det här omslaget inte stämmer alls. Om man läst boken.

Oavsett svagheterna så är det här ändå bra. Och jag väntar nu ivrigt på den sista delen – Winter (som baseras på Snövit). Under tiden funderar jag på om jag ska läsa Fairest som utspelar sig mellan Cress och Winter och som vi köpte åt dottern när vi var i USA tidigare i år.

Omdöme: Välskriven ungdomsfantasy baserad på sagan om Rapunzel.
Betyg: 4

Bloggat om boken har C R M Nilsson, Boktycke, Ewelinas bokblogg, Bokhuset och Kajsas bokblogg.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: Cress
Förlag: Modernista
Översättare: Lena Karlin

Mitt exemplar lånade jag av dottern.
Utläst 22 augusti 2015.