ensmakebitSöndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Den gångna veckan har varit väldigt inbokad med jobb och annat och jag har inte alls kunnat gå in på andra bokbloggar och kommenterat som jag velat – ber om ursäkt för det! På läsfronten har det också varit lite dåligt med tid så den bok jag håller på med är den jag började på i början av veckan. Några arbetskamrater var iväg till Trondheim och jag beställde två böcker. Jag kunde inte låta bli att läsa en av dem så fort jag kunde trots att min läshög är gigantisk.

Det är Svøm med dem som drukner av Lars Mytting. Jag kikade på den här boken när jag var i Norge förra året, men tyckte den var för dyr inbunden. Men det jag läst om den sen dess har bara bekräftat att jag vill läsa boken. Boken mottog Bokhandlerprisen (motsvarighet till det svenska Augustpriset). Den handlar om Edvard som växt upp hos sin farfar på en gård i Gudbrandsdalen efter hans föräldrar tragiskt omkom i Frankrike många år tidigare. När farfadern dör står Edvard där med en mängd obesvarade frågor.

Smakbiten kommer från sid 62svom-med-dem-som-drukner

Jeg lente meg framover døråpningen og lurte på hva han ville her. Først da Mantaen var innpå og viskerne sveipet over ruta, så jeg at hun brukte bilen til broren sin, han som var på Porsangmoen nå. Lyktene dovnet hen, hun åpnet bildøra og ble sittende mens musikken spilte ut. Cowboy Junkies. Blue Moon. Jeg kjente det knepet. Måten hennes å forklare humøret sitt på uten å si noe som helst.

(och smakbiten är vald för Cowboy Junkies är ett av mina favoritband och jag vet precis stämningen…)