Just när Faye trodde allt var över hotas hennes tillvaro igen. Hon har byggt upp ett liv utomlands, exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm. Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes – och för att rädda sig själv och dem hon älskar. 

Vingar av silver av Camilla Läckberg kom ut 13 maj 2020. Camilla Läckberg är en svensk författare som debuterade 2003 med Isprinsessan, den första boken i Fjällbackaserien. Hittills har hon gett ut tio böcker i den serien. Hennes böcker har kommit ut i mer än 50 länder, och hon är en av de mest kända svenska deckarförfattarna. Hon skriver även barnböcker om Super-Charlie. Vingar av silver är andra delen i serien Fayes hämnd.

Jag har läst rätt många av Camilla Läckbergs böcker och tyckt varierande om dem. Den absoluta höjdpunkten var Häxan som kom 2017. När En bur av guld, den första delen i Fayes hämnd, kom förra året läste jag den och tyckte den var underhållande. Min recension finns här. Så Vingar av silver hamnade på min läslista och jag läste den på Book Beat när jag behövde något lättläst.

Vingar av silver är en lättläst bok med tempo. I grunden så finns, som i andra böcker av Camilla Läckberg, tanken på att kvinnor tillsammans är starka och inte ska ta vilken skit som helst. Det lägger en bra grund för en berättelse och är något som jag uppskattar. Hon är riktigt bra på att beskriva vänskap mellan kvinnor och hur viktigt det är. Jag gillar också att Camilla Läckberg vågar flirta med det som på 80-talet sågs ned på som underhållningslitteratur, och sätta konceptet i en modernare värld. Det är gott om lyx, flärd och dyrbara miljöer, vilket jag tycker är underhållande att läsa om. Tyvärr så visade sig ändå Vingar av silver ändå inte vara en bok för mig.

Fokus för Vingar av silver, precis som i En bur av guld, är hämnd. Kvinnors hämnd på män. Medan jag under läsningen av En bur av guld sveptes med i det höga tempot och kunde se underhållningen i att berätta en sådan historia, gör jag inte det nu. Vingar av silver upplever jag som en upprepning av samma berättelse, med samma personer, men betydligt tunnare än En bur av guld. Det går snabbt, och är väldigt grymt, med ett dödande som är helt obegripligt (i synnerhet i dåtidshistorien).

Jag gillade Faye i En bur av guld, men förstår mig inte på vad hon har blivit i Vingar av silver. Det är som att den utveckling som skedde i den första boken försvunnit, och vi har fått tillbaka samma naiva och lättlurade Faye som innan. Helt obegripligt. Den sympati jag fick för henne i En bur av guld försvinner, då hon nu framstår mer och mer som en som utnyttjar sin omgivning. Normalt brukar jag inte ha några problem med att läsa sexscener, men för att de ska fungera för mig så behöver de vara en del av berättelsen. Här staplas spektakulärt sex (flera gånger trekanter) som inte verkar ha något annat syfte än att framhäva Fayes vidsynthet, men som får motsatt effekt för mig. Synen på förhållanden är inte förenligt med den Faye som jag hade hoppats på. Att man måste se partnern som attraktiva för andra för att man ska ”anstränga sig” i ett förhållande exempelvis.

Grunden för en underhållande berättelse om och med kvinnor finns här, men Vingar av silver fungerade inte för mig alls. Trots detta så vill jag hålla utkik efter nästa del i serien och hoppas på en bok som jag klickar bättre med. Jag tycker Camilla Läckberg kan bättre än så här.

Omdöme: Lättläst men tunn historia om kvinnors hämnd.
Betyg: 3-

Bloggat om boken har Just nu just här, Johannas deckarhörna, hyllan, Tofflan, Zellys bokhylla och Olivias deckarhylla

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Sidor: 252
Betyg på Goodreads: 3,17 baserat på 502 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst 21 maj 2020.