Sulo Avinen är en före detta religionslektor som dör 82 år gammal. Han har levt ett ganska lugnt liv utan några speciella framgångar. I livet efter detta så blir han ängel. Som ett första steg i sin karriär som ängel så går han en utbildning i Kerimäki kyrka i norra Finland tillsammans med femhundra andra änglar. Efter avslutad utbildning får han äntligen sitt första uppdrag som skyddsängel. Han ska vaka över Aaro Korhonen. Aaro är en disponent i 40-årsåldern som helt spontant köpt sig ett café i Helsingfors som han vill utveckla till ett bokcafé. I Helsingfors återknyter han bekantskapen med sin vän Oskari Mättö. Till sin hjälp i caféet har han den blott tjugofemåriga servitrisen Viivi Ruokonen. Mellan Aaro och Viivi uppstår tycke. Sulo tar sitt uppdrag på fullaste allvar, och börjar med att se till att försöka skaffa Aaro en mer passande kvinna, den fromma läraren Ritva Nuutinen. Vad än Aaro hittar på så har Sulo åsikter och försöker fixa till det. Men det går sällan som Sulo har tänkt, och det sker olycka på olycka beroende på Sulos slarv. Till slut uppmärksammas den klantiga ängeln t.o.m. i helvetet där man uppskattar katastrofer. Men vad ska Sulo nu hitta på med Aaro?

”Uppdrag: Skyddsängel” är den välkände finska författarens Arto Paasilinnas artonde bok översatt till svenska. Boken är endast ca 180 sidor och är mycket lättläst. Det är en humoristisk skröna skriven med fantasi. Paasilinna tar ut svängarna och fyller boken med träffsäkra betraktelser.

När jag hakade på Therese Nordiska läsutmaning så hade jag ingen aning om vad jag skulle välja för bok i november. Uppdraget var ”Finland”. Men så hittade jag den här boken i min att-läsa-hög, det var en vinst i en tävling på Bokia Sundsvalls Facebooksida. Det är verkligen en finsk bok i den bemärkelsen att den utspelar sig till Finland. Läsaren tas från norr till söder, både genom ängeln Salo och genom vännerna Aaro och Oskari som kör likbil. Det allra bästa är när Paasilinna lyckas driva med samtida företeelser genom att låta änglarnas värld bli en variant av den vanliga världen. Kurstillfället i kyrkan för femhundra änglar som får gå olika workshops är ett tillfälle där man kan le stort. Likaså är karaktärerna underhållande, och man kan givetvis inte låta bli att tycka om den klantiga ängeln. Men den här typen av böcker lämnar mig ändå ganska oberördoch jag konstaterar att den inte är min stil. Samtidigt som jag förstår att författaren kan vara mycket omtyckt.

Omdöme: Humoristisk himmelsk skröna från Finland.
Betyg: 3