Handling från förlagets hemsida: Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.

Boken: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm kom ut i september 2021.

Varför jag läste den: På resande fot ville jag ha en bok att läsa på mobilen. Jag valde Räkna hjärtslag eftersom jag fått den rekommenderad.

Vad jag tyckte om den:  Räkna hjärtslag är en välskriven berättelse om att bli vuxen. Den utspelar sig på 30-talet, strax innan andra världskriget bryter ut, i Stockholm. Jag tycker om hur för tiden aktuella händelser vävs in, och driver historien framåt. Betty vet inte mycket om världen utanför sin egen värld, när hon kommer till Stockholm. Hon kommer från en fattig familj, som kämpar med att klara vardagen. Det är intressanta stycken om nazismen i Sverige, och hur världshändelserna når ända in i familjen där Betty arbetar.

Jag tycker om Betty som karaktär, hon har en inre styrka, tänker och analyserar och så har hon en stor kärlek till litteraturen. Alla redogörelser för matlagning och andra hushållsgöromål är intressanta, och speglar hur matlagningen utvecklades, vad som var modernt i finare familjer. Även övriga karaktärer är bra tecknade, och utvecklas under berättelsens gång.

En styrka med Räkna hjärtslag är alla tidstypiska händelser. Katarina Widholm verkar ha gjort grundlig research och som läsare så lär jag mig en hel del saker, men på ett helt naturligt sätt. Utöver nazister och rasideologi, så finns dåtidens syn på homosexualitet, en skrämmande kvinnosyn och framväxten av en facklig rörelse för hembiträden. Genom Bettys och Martins utbyte kring litteratur får man också del av en del verk av dåtidens författare, och hur de spelade även en roll i politiken. Personligen hade jag gärna läst mer från Hudiksvall, men även Stockholm på 30-talet är intressant att läsa om.

Det finns likheter mellan Räkna hjärtslag och Ellens val som jag läste nyligen. Den unga flickan som kommer till storstaden och ska försörja sig, kärleken till litteraturen, de manliga karaktärerna osv.

Trots att Räkna hjärtslag är välskriven och historien intressant så är den något för lång för min smak. En bit i mitten så är det rätt många upprepningar om Bettys vardagsliv och hur doktorn och doktorinnan beter sig. Men mot slutet händer en hel del, och jag kan definitivt tänka mig att läsa mer om Betty.

Bloggat om boken har hyllan, Bokprataren och basilica

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Historiska media
Sidor: 467
Betyg på Goodreads: 4,11 baserat på 38 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst: 21 oktober 2021