Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

Handling från förlagets hemsida: Året är 1884, moderna uppfinningar ser dagens ljus, en ny elit kliver fram och kvinnokampen är i sin linda. Den unga Alexandra Rosenkvist befinner sig långt hemifrån, förvisad efter en skandal som skakat societeten. Atle Falk, en man med mörkt förflutet, skickas för att hämta hem henne. På ytan har de inget gemensamt, men medan de färdas genom Sverige till sjöss, via tåg och på hästrygg får de se nya sidor av varandra och förbjudna känslor spirar. Hemma i Stockholm väntar Alexandras konservativa familj – och de har helt andra planer för henne

Boken: Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt kom ut i mars 2023.

Varför jag läste den: Jag behövde något mysigt och Ett otänkbart öde stod oläst i hyllan.

Vad jag tyckte om denEtt otänkbart öde är en välskriven historisk romance. Jag har läst alla Simona Ahrnstedts böcker, och har alltid tyckt att hon skriver riktigt bra romance. Tidigare har jag föredragit hennes nutida romance framför de första historiska, men Ett otänkbart öde innehåller komponenter som jag verkligen gillar. Jag har läst mycket historisk romance, exempelvis av Emma V Leech, och det finns andra möjligheter med historisk romance som jag tycker används i Ett otänkbart öde, där de historiska skeendena är en integrerad del av berättelsen.

För att jag ska tycka att en romance är bra så ska det vara ett sunt förhållande som skildras, där de inblandade har respekt för varandra. Det ska kännas att det finns kemi mellan parterna, och det motstånd som de behöver övervinna för att inse att de hör ihop ska kännas realistiska. På alla punkterna så uppfyller Ett otänkbart öde mina krav. Jag gillar huvudpersonerna Alexandra och Atle, de har båda en moralisk kompass och de vill något med sina liv. De har respekt för varandra, och med tanke på den historiska kontexten så har Atle en modern syn på kvinnors rättigheter och möjligheter. Och attraktionen finns definitivt där.

Utöver de två huvudkaraktärerna så finns ytterligare några personer som får ta relativt mycket plats. Jag gillar Emmy och Minna, och deras roll i berättelsen. Däremot tycker jag att Alexandras pappa och bror blir lite väl demoniska. Ett otänkbart öde är en fristående del av serien om slottet Wadenstierna. Det är extra roligt att möta paret Beatrice och Seth från Simona Ahrnstedts första bok Överenskommelser, och jag ler lite extra när även paren från Betvingade och De skandalösa nämns.

Det som gör Ett otänkbart öde extra bra är att Simona Ahrnstedt använder romance för att berätta om en historisk utveckling kring kvinnors rättigheter, och det blir tydligt hur viktigt det är med människors lika värde. Det blir ännu tydligare i efterordet som jag får rysningar av, för det träffar så rätt för mig: Nu gäller det för oss andra att aldrig backa. Att ta striden mot kvinnohat, mot rasism och mot homofobi, transfobi och alla andra fobier mot människor som inte tillhör normen. Att aldrig ta rättigheter, demokrati och jämställdhet för givet. Att vara allierade och att använda de privilegier vi har fått Allt annat är otänkbart.

Bloggat om boken har Fiktiviteter, Bokhyllan i Pepparkakshuset och JoS blogg

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Forum
Sidor: 506
Betyg på Goodreads: 3,73 baserat på 280 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp julen 2023
Utläst: 8 april 2024

En kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.