Kristi Himmelsfärd, maj 1349. Riddare Markus Järv, kung Magnus Erikssons närmaste hand, är på väg hem med sitt följe. De slår läger och Markus ber en ung soldat, Philippe, att hämta en kvinna som flirtat med Markus på vägen. Philippe återvänder med en ung kvinna, men helt fel. Det är Illiana Henriksdotter, en stormannadotter som tagit sig ett dopp i en tjärn i närheten. Markus bestämmer sig för att återbörda Illiana till sin familj, men när de möter en av hennes bröder på vägen hem så missförstår han situationen och attackerar. Genom en olyckshändelse så dör brodern och familjen vill straffa Markus för det. Straffet som kungen tillslut utmäter drabbar både Markus och Illiana på ett högst oväntat sätt. Ett sätt som i kombination med fortsatta intriger kommer att ändra deras liv.

Betvingade är Simona Ahrnstedts andra bok, utkommen 2012. Den första, Överenskommelser, kom ut 2010. Bägge böckerna är del av en trilogi av fristående böcker om slottet Wadenstierna. Simona Ahrnstedt är i grunden leg. psykolog och kbt-terapeut, men är nu också Sveriges okrönta drottning inom genren romance. Hennes egen blogg hittar ni här.

Genom tips på diverse bokbloggar så upptäckte jag Simona Ahrnstedts första bok, Överenskommelser. Vad jag tyckte kan ni läsa här. Trots att jag påstår att romance inte riktigt är ”min” genre (fast jag börjar undra vad som är min genre och inte…) så tvekade jag inte när jag stod framför hyllan i Bokcirkeln på jobbet och skulle byta bok. För jag var ändå ganska säker på att jag genom Betvingade skulle få en avkopplande läsupplevelse.

Och Simona Ahrnstedt levererar. För det här är riktigt välskriven romance. Det är ömhet, det är känslor, det är förvecklingar av den typen man förväntar sig (och blir sååå frustrerad över!) och det är en hel del ganska uttryckliga (men ändå fint beskrivna) kärleksscener.  Jag tycker att författaren har lyckats bättre den här gången i beskrivningarna av personerna, både Markus och Illiana är väl tecknade. Mycket handlar om konflikten mellan vilken person andra tror man är och vilken person man egentligen är. Det yttre bedrar på många sätt.

Den här boken fyller för mig ett behov av att läsa något behagligt, ett behov av avkoppling. För jag läser och läser, vänder blad, ler och myser med förväntan att allt ska lösa sig i slutändan. För det gör det ju i romance. Det är nog så mycket dramatik, död och elände, men det är inte våld för våldets skull. Som i all romance så blir jag fruktansvärt frustrerad av de onödiga missförståenden mellan huvudpersonerna, som på sätt och vis är kärnan i storyn. Men här finns också mer, t.ex beskrivningarna av relationerna mellan föräldrar och barn. Lite extra förtjust blir jag över hur historien med lilla Ester hanteras. Men mer detaljer om vad jag tycker om själva historien får ni inte här. Läs boken!

Andra som bloggat om boken är Heart Fantasy, Eli läser och skriver, Fiktiviteter, hyllan, Sandras bokhylla och Bookis.

Omdöme: Svensk välskriven romance med intriger, förvecklingar, kärlek och åtrå.
Betyg: 4