Veckans topplista: Finland 100 år

Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag kan hålla med henne, och hoppar gärna på det här.

Vecka 40 är temat ”Finland 100 år – författare eller böcker med anknytning till vårt grannland i öst”.

Oj – detta känns som om det kan bli det svåraste hittills… Jag läser skamligt lite från vårt grannland så jag tar ut svängarna lite, och får inkludera en del jag inte gillat.

  1. Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen var en bok jag trodde jag skulle gilla, men det var för särpräglat språk för min smak.
  2. Vinteräpplen av Josefine Sundström gillade jag mycket. Författaren är svensk men boken bygger på hennes mammas och mormors liv i finländska Kaskö.
  3. Uppdrag: Skyddsängel av Arto Paasilinna beskrivs som humoristisk men det visade sig inte vara min typ av humor.
  4. Utrensning av Sofi Oksanen gillade jag. Den utspelar sig i Estland, men författaren är finländsk, och har en estnisk mor och en finländsk far.
  5. Som bubblare rekommenderar jag böckerna av Eija Hetekivi Olsson som handlar om Miira som växer upp i Sverige med finländska föräldrar. Mycket starka böcker!

Nu hoppas jag på många bra tips i veckans topplista!

12 kommentarer

  1. Arto Paasilinna är en av få finska författare jag har läst och det verkar som att han inte passar mig heller. Böckerna om Miira har jag faktiskt lagt till på någon lista, är lite nyfiken på dem 🙂

    Gilla

  2. Pinsamt, jag har inte läst en enda av böckerna på din lista. Böckerna om Miira har jag haft på min TBR-lista länge nu, men inte kommit till skott än. Av de övriga på listan lockar Vinteräpplen mest. Jag är litet extra svag för skildringar av vanliga liv, särskilt kvinnors.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.