Från Goodreads: New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord. 
Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet, som till intet pris får komma ut. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv, och när hon snubblar över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens sanna identitet kan hon inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet. 
Yxmannen bygger på de händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare härjade i staden. De brev som förekommer i romanen är autentiska och tros ha skrivits av den verklige Yxmannen.

Yxmannen av Ray Celestin kom ut på svenska i oktober 2016. I original heter den The Axeman’s Jazz och kom ut 2014. Ray Celestin är en brittisk författare som studerat asiatisk konst och litteratur. Han har tidigare skrivit manus för TV och film, samt publicerat noveller. Yxmannen är hans första roman.

Den första gången jag noterade Yxmannen var när den nominerades till och senae vann Svenska Deckarakademins pris 2016 för Bästa till svenska översatta kriminalroman. Av någon anledning så klassade jag den i ”noir-facket” och det brukar inte vara min stil av deckare. Men ju oftare den dök upp i ”flödet” desto mer intresserad blev jag. Till min glädje så vann jag en Instagramutlottning hos Southside Stories, där Yxmannen var en av två böcker som var vinsten!

Yxmannen är en deckare fylld av tidsanda och miljöbeskrivningar. Normalt så är jag inte så förtjust i den detaljnivån, men Yxmannen visar sig vara en bok som jag hade stor behållning av. Det är många detaljerade beskrivningar av New Orleans på alla plan och man får en mycket tydlig känsla för den mycket speciella stämningen. Mitt intryck är att Ray Celestin har gjort noggrann research och han har lyckats skapa en alldeles unik form av deckare, vilket inte är illa gjort i dagens rika flora av deckare. Just stämningen och New Orleans som miljö tycker jag är styrkan i Yxmannen, och det jag främst kommer att minnas från läsningen.

Jag har varit i New Orleans vid ett tillfälle, på nyårsfirandet när 1994 blev 1995, och det var i sig en mycket speciell upplevelse. New Orleans på nyår är välkänt i USA, det är en karnevalstämning. Naturligtvis är det långt ifrån det New Orleans som Ray Celestin beskriver, men jag upplevde en speciell stämning i den staden som jag tänker mycket på när jag läser Yxmannen.

Ray Celestin har också lyckats med sina karaktärer. Det är personer som intresserar, samtidigt som man bara gradvis får veta mer och mer om dem. Vad jag har förstått kommer några av dem att komma tillbaka i senare böcker.

Yxmannen är ingen bladvändare, men Ray Celestin bygger sin historia grundligt även vad gäller ”mysteriet”. Historien är baserad på verkliga händelser som aldrig fick en lösning, men i Yxmannen presenteras en lösning. Jag kan ha missat ledtrådar på vägen, men han lyckas överraska mig mot slutet på en del plan.

Det jag inte gillar är att Ray Celestin så tydligt vävt in verkliga personer. I synnerhet kan jag inte förstå varför Louis Armstrong ska in i historien. Det ger mig ingenting mer än en känsla av irritation. Det hade kunnat vara en helt fiktiv person. Sen är det också en balansgång att väva en hel fiktiv bok kring verkliga mord. Lite för nära ”true crime” för min smak, men samtidigt långt bak i tiden.

Jag skulle kunna läsa mer av Ray Celestin men vad jag förstår så är det inte nästa bok i serien, Dead Man’s Blues, översatt, utan det är ytterligare nästa del Mafioso? Nåja, det blir i alla fall intressant att lyssna på Ray Celestin i november när han kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall! Uppdatering: Tydligen hade jag missförstått vad jag läst på nätet. Mafioso är översättningen av Dead Man’s Blues. Då så! Då kan jag gripa mig an del två 🙂

Omdöme: Suggestiv spänningsroman med starka miljöbeskrivningar.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, BoktankenBokstugan, och Vargnatts bokhylla

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Southside Stories
Sidor: 473
Betyg på Goodreads:3,69 baserat på 2983 betyg
Hur jag fick tag på den: Vinst i en Instagramtävling hos förlaget.
Utläst 1 oktober 2017.