Handling från förlagets hemsida: 1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kol gruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet.
Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar.
Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med giftormar och beväpnade hembrännare, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem …

BokenBergens stjärnor av Jojo Moyes kom ut i oktober 2019.

Varför jag läste den: Bergens stjärnor ingår i Makeutmaningen. Jag valde den som april månads bok.

Vad jag tyckte om den: Bergens stjärnor är en välskriven historisk roman. Jag tycker det är en fin och vacker berättelse om vänskap mellan kvinnor. Visst är det speciellt att läsa om just dessa ridande bibliotekarier, och att glädjen och nyttan med läsande genomsyrar boken, men det är främst vänskapsskildringarna jag tar med mig. Bergens stjärnor är en sådan bok som jag lockas att läsa och läsningen går relativt fort trots att den är 400 sidor. Jag blir berörd av en del scener, i synnerhet av bitar om graviditeten och barnet som kommer mot slutet.

Karaktärsteckningarna är bra, och det är riktiga personligheter man som läsare får lära känna. Det känns som verkliga personer. Det finns ett spektrum av olika personligheter, och många karaktärer att fastna för. Jojo Moyes förmår att teckna miljön så att den blir levande. Jag har varit i Kentucky några gånger och sett den fantastiska naturen, och genom Jojo Moyes beskrivningar förflyttas jag snabbt tillbaka dit.

Jag brukar säga att historiska romaner inte är riktigt min sak men när det är av den här kalibern så tycker jag mycket om det. De kvinnliga ridande bibliotekarierna är intressant historiskt på många sätt, och förmodligen okänt för de flesta. I grunden så handlar det om att kvinnor hittar ett yrke, och blir mer än bara bihang till en man.

Jag har en del olästa böcker av Jojo Moyes som jag borde prioritera.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Printz Publishing
Sidor: 409
Betyg på Goodreads: 4,27 baserat på 252 172 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 3 april 2021