The Curious Incident of the Dog in the Night-time av Mark Haddon

Christopher är 15 år och bor ensam med sin far. Han är inte som andra femtonåringar,thecuriousincident han har svårt att förstå och tolka andra människors reaktioner medan han älskar detaljer och matematiska problem. Några år tidigare försvann mamman och pappan har berättat för Christopher att hon hamnat på sjukhus och dött hastigt. En dag hittar Christopher hunden Wellington, som ägs av grannen Mrs Spears, död på gräsmattan, ihjälstucken med ett trädgårdsredskap. Han beslutar sig att som sin idol Sherlock Holmes ta reda på vem det är som mördat Wellington och han påbörjar en utredning. Hans pappa förbjuder honom att gå vidare men Christopher gör det i hemlighet. Uppmuntrad av en av de som arbetar på skolan där han går så dokumenterar han allt i en bok, för det kan också hjälpa honom att förstå hur människor reagerar. I sina efterforskningar så upptäcker Christopher att allt runtomkring honom inte är som han trott det var, och att han inte kan lita på de han tidigare litat på.

The Curious Incident of the Dog in the Night-time av Mark Haddon kom ut 2003. På svenska heter den Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.  Mark Haddon är en brittisk författare och konstnär som gett ut ett 20-tal böcker. Han har även arbetat med barn med diagnoser. The Curious Incident of the Dog in the Night-time har vunnit flertalet priser.

The Curious Incident of the Dog in the Night-time var februari månads val i Makeutmaningen. Det är en bok som jag funderat på att läsa, nu när den står i vår hylla. men inte kommit till skott med.

Det här är en tunn bok som kan verka snabbläst men det är också en sådan bok man måste ha lite tid att läsa för charmen ligger i detaljerna. Christopher har någon form av diagnos och han lägger märke till varje detalj i sin omgivning, varje praktisk detalj (vad det står på skyltar, hur saker är formulerade osv) och tolkar allt ordagrant. Eftersom han är jaget så redogörs det för varenda detalj i vissa saker, medan det inte finns några tolkningar av personers handlingar. Det är mycket skickligt och konsekvent gjort av författaren, och jag inser hur mycket jag kan tolka in i beskrivningarna som egentligen bara är fakta. Saker som berättarjaget inte tolkar in.

Enligt den engelska beskrivningen är Christopher ”Autistic savant”, medan det i Wikipedia om står ”autistic” och i den svenska beskrivningen står ”Aspergers”. Som jag förstår det så är ”Autistic savant” en kombination av olika saker. Någon som kan bringa klarhet i detta? Det är svårt att som läsare att veta hur mycket som ”stämmer” i beskrivningarna, hur autentiskt det är. Och hur kan författaren veta?

Jag tycker boken är charmig. Den är också sorglig samtidigt som det finns en lite hoppfull ton. Jag gillar detaljerna, i synnerhet hur han kan gräva ner sig i ett matematiskt problem. En sådan detalj som att kapitlen är primtalsnumrerade stämmer så bra med karaktären!

Utan att introducera några spoilers så tycker jag ”upplösningen” i vad som hänt några år tidigare haltar lite. Har Christopher verkligen inte tidigare dragit några slutsatser från de ”bevis” som ändå måste ha funnits utifrån att han är logiskt tänkande?  Jag undrar också varför föräldrarna inte verkar till fullo ha förstått att han har en diagnos? Eller har de gjort det? De verkar inte ha fått någon hjälp att hantera problemen hemma alls, och ibland tycker jag de mest verkar ha reagerat som att han är krävande. Är det realistiskt?

Lite underhållande kuriosa är att orsaken till titeln finns att finna i en novell om Sherlock Holmes, Silver Blaze.

Omdöme: Charmig och tänkvärt mysterium med en pojke med Aspergers i centrum.
Betyg: 4

Några som bloggat om boken är C R M Nilsson, BokomatenReading this world, Boktradition och Bokmalande

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus

Mitt exemplar lånade jag av maken.

9 kommentarer

  1. Angående Christophers diagnos: när Mark Haddon skrev boken hade han ingen specifik diagnos i tankarna, utan plockade lite från olika barn som han hade mött. Däribland Aspergers, autistic savant etcetera. I efter hand är det väldigt många som i recensioner och dylikt har pekat med hela handen och påstår att han har en specifik diagnos, men det var aldrig Haddons avsikt att skildra en sådan. Mark Haddon jobbar för övrigt med barn som befinner sig på autismspektrumet.

    En bra bok är det i alla fall 🙂

    Gilla

  2. […] Paul Leander-Engström, Dirigenten från Sankt Petersburg, 335 sidor, Betyg: 4- 12. Mark Haddon, The Curious Incident of the Dog in the Night-time, 268 sidor, Betyg: 4 13. Sara Stille, Bära leggings i januari, 272 sidor, Ingen betygssättning […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.