Rosenträdgårdens hemlighet av Katrine Wessel

Handling från förlagets hemsida: Rose Winther är bortskämd och envis och hon drömmer om den stora kärleken. Efter en olämplig romans skickas hon iväg till morföräldrarna på den engelska landsbygden. Utan några förväntningar anländer Rose till Oaktree Manor, där blir hon kyligt mottagen. Hennes morfar ligger för döden, mormodern är sträng och otillgänglig, medan faster Elizabeth bara är tyst och drar sig undan.

Långsamt rullas familjehemligheten upp, den som för många år sedan gjorde en varm och kärleksfull familj till en kall och olycklig sådan. Är försoning möjlig? Så kommer Oaktrees arvinge Dimpy Ashmore på besök. Rose har föreställt sig en gammal trist man, men han är ung och stilig. Med sig har han sin ginälskande och frispråkiga mor Lillian som bara längtar efter att få ta över godset. Snart går det upp för Rose att hon älskar Dimpy, men han avvisar henne gång på gång. Vad ska hon göra för att vinna hans hjärta?

BokenRosenträdgårdens hemlighet av Katrine Wessel kom ut på svenska i augusti 2021.

Varför jag läste den: Rosenträdgårdens hemlighet ingår i min utmaning Finish That Series.

Vad jag tyckte om den: Rosenträdgådens hemlighet är en lättsam berättelse som utspelar sig i England, dit Rose Winther skickats av sina föräldrar. Jag gillar miljön, och karaktärsuppsättningen i Rosenträdgårdens hemlighet är bra komponerad. Det är inte så länge sedan jag läste den föregående delen i serien, så det är lättare för mig att komma ihåg karaktärerna som återkommer.

Rosenträdgårdens hemlighet berättas helt och hållet ur Rose perspektiv, vilket jag tycker är en nackdel och en skillnad mot tidigare delar i serien. Den tappar i tempo, och det kräver också ett annat fokus på huvudpersonen. Och tyvärr så är jag inte så förtjust i Rose som huvudperson. Hon är bortskämd och ser inte världen omkring sig, utan tror en massa om personer i omgivningen utan att lyssna. Ett personlighetsdrag som jag ogillar både i verkligheten och i fiktionen. Och ärligt talat så är jag inte så intresserad av hennes öde. Även om boken är lättläst så fastnar jag aldrig i berättelsen. Ska också tilläggas att jag inte heller är intresserad av kostymdraman som Downtown Abbey som den här liknats vid.

Det finns ett feministiskt fokus i serien om Familjen Winther, och så även i Rosenträdgårdens hemlighet. I grunden handlar det om att Rose har en idé om vad hon vill med livet, och de fördomar om vad kvinnor kan eller inte sätter käppar i hjulet. Här gillar jag också karaktären Lillian, Dimpys mamma, som också ihärdigt försöker vara sig själv trogen.

Det är en fin brittisk miljö som Rosenträdgårdens hemlighet utspelar sig i. Men jag saknar ändå Trondheim, en stad under uppbyggnad som jag skulle velat läsa mer om.

Eftersom jag äger en del till i serien, och har plockat ut den för utmaningen Finish That Series så blir den säkert läst.

Bloggat om boken har malins bokblogg, Enligt O, boktanten och och dagarna går

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Sidor: 314
Betyg på Goodreads: 3,87 baserat på 265 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 10 april 2024

En kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.