Bokalfabet 2.0 del 21 (bokstaven U)

Redan i morse insåg jag att det var tisdag och började tänka på bokstaven U. Inte för att det nödvändigtvis gör det lättare med Enligt Os bokalfabet, men ändå;-)

1. Veckans fem ord som ska boktitlar är: Undantag, Ungdom, Ungefär, Underlig, Ute

2. Och så lite klurigare kanske, en person med för- eller efternamn på U.

3. Sist med inte minst vill jag att du berättar om en bok som är riktigt udda, på ett bra eller dåligt sätt.

1) Gaute Heivoll bodde i sin Ungdom i Finsland utanför Kristinsand i södra Norge. Bygden var starkt påverkad av en serie bränder, som anlas av en pyroman ungefär vid den tiden när Gaute skulle döpas. De boende i trakten var starkt präglade av rädsla, och Gautes föräldrar var inget undantag. Vem var det som smög ute och var så underlig att han inte såg konsekvenserna? Gaute Heivoll väver en fascinerande historia av sin egen uppväxt och pyromanens historia i Før jeg brenner ned.

2) Det var här jag började fundera i morse. Jag brukar ju försöka hitta karaktärer från barn- eller ungdomsböcker. Min första tanke var faktiskt läskiga Umbridge i Harry Potter, men sen dök namnet ”Ursula” upp i huvudet och jag togs på en riktig nostalgitripp. För ca 30 år sedan läste jag Barn 312 av Hans Ulrich Horster och det var en bok som (uppenbarligen…) gjorde ett enormt intryck. I den så ser Ursula Gothe en efterlysning från Röda Korset och hon inser att det är hennes försvunna dotter Martina det handlar om.

3) En bok som jag tyckte var riktigt udda, eller kanske mest annorlunda, var Boktjuven av Markus Zusak. Den var inte lik någon annan bok jag läst, vare sig i språk eller uppbyggnad. Fascinerande att en författare kan skapa sig en så udda stil.

3 kommentarer

  1. Snygg koppling till boktiteln! Kul också att du vaknade med u i huvudet. Boktjuven var annorlunda helt klart, men jag blev inte helt förälskad som många andra. Bra, men inte fantastisk.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.