Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri

Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.
Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert …

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri kom ut i oktober 2017. I original heter den Most Wonderful Time of the Year och kom ut 2016. Joanna Bolouri är en skotsk författare som skrivit humormaterial för både film och ståuppkomiker och har även skrivit för tidningar som Huffington Post och The Scottish Sun. Hon debuterade 2013 med  The List.

Den här boken rekommenderade Simona Ahrnstedt när hon var på en Bokens Afton i Sundsvall förra hösten. Jag köpte den och gav till dottern i julklapp. När hon var på besök hemma i april så lånade jag boken och läste den.

Jag kommer hem till jul är en mysig historia med en fin ton. Jag upplever boken som en feelgood som försöker vara romance, och kanske hamnar någonstans i gränslandet. Men känslan som jag får när jag läser den är mer feelgood, och även om det är en kärlekshistoria så är det inte så mycket romance (som genre). Speciellt förtjust blir jag i ordväxlingarna, i de finns en humoristisk och varm ton. Både det och hur berättelsen utvecklar sig gör att jag fick en varm och glad känsla av att läsa Jag kommer hem till jul. Som det ska vara med feelgood. Och precis vad jag behövde. Så jag plöjde den på en dag.

Karaktärerna är tecknade med värme och jag tycker omedelbart om dem. Ja, alla utom Robert då. Jargongen är underhållande, och det är en rolig samling personer som jag tycker om att läsa om. I synnerhet i Emilys familj så får man känslan av att det här är människor som verkligen tycker om och bryr sig om varandra, och Evan passar bra in. Trots förvecklingar och misstag så behandlar Emily och Evan varandra med respekt, en förutsättning för att jag ska tycka om en kärlekshistoria. Ett plus också till att Emily är en vuxen kvinna med ett yrke som hon trivs med.

Jag kommer hem till jul, är som titeln avslöjar, en berättelse som utspelar sig under julen. Jag läste den under våren, och det fungerar, men jag kan rekommendera den som jul-feelgood. Det finns en hel del referenser till filmen Love actually i boken, min favoritfilm i jultider.

I grunden är Jag kommer hem till jul en enkel historia men den lyfter av karaktärerna och dialogen. Jag skulle gärna sett Jag kommer hem till jul som film, det är en äkta romcom. Joanna Bolouri har skrivit fler böcker, och det kan hända att jag kommer att läsa mer av henne.

Omdöme: Mysig feelgood med fin jargong
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Feministbiblioteket, Fiktiviteter, Boklysten, och dagarna går och Nellons bokblogg

Mer om boken kan du läsa här.
Originaltitel: Most Wonderful Time of the Year
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Printz Publishing
Sidor: 314
Betyg på Goodreads: 4,18 baserat på 1 974 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av dottern
Utläst 30 april 2020.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.