Att jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri

Handling från förlagets hemsida: Vad händer om ditt livs kärlek är din bästa väns flickvän, och det var du som parade ihop dem?
När Nick blir av med sitt jobb på den prestigefyllda advokatbyrån och samtidigt dumpas av sin flickvän tvingas han motvilligt att ta ett jobb som jultomte i ett köpcentrum. Samtidigt som hans vänner gifter sig eller befordras, tillbringar Nick sina dagar med att terroriseras av vresiga tomtenissar och bortskämda ungar.
Tills han träffar fyraåriga Alfie. Allt Alfie önskar sig till jul är att hans mamma, Sarah, ska bli glad igen. Rörd av pojkens osjälviska önskan ordnar Nick en dejt mellan Sarah och hans bästa vän, Matt. Nick ställer upp som barnvakt till Alfie för att de ska kunna få tid ifred, och upptäcker snart att han trivs i den charmiga fyraåringens sällskap. Men allteftersom Sarah och Alfie blir en större del av deras liv, inser Nick till sin förskräckelse att Sarahs och Matts lycka innebär hans egen olycka.

Boken: Allt jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri kom ut på svenska i oktober 2021.

Varför jag läste den: Jag hade lust att läsa en lättsam julbok och såg den här i mitt flöde.

Vad jag tyckte om den: Allt jag önskar mig till jul är en lättläst bok med en del julkänsla, så den passade bra som julbok. Jag läste ut den på två dagar. Den hade viss charm, och premisserna för historien var bra. Den handlar om att vara sann mot sig själv, och inte gå på det som andra tycker, och se djupare än yta, utseende och pengar. Mest tyckte jag om Nicks relation med Affie, den kändes genuin och ett välkommet inslag i genren, där barnet får vara en stark egen karaktär. Sarah framstod som en bra mamma som lät Affie vara sig själv. Vänskapen mellan Matt och Nick är också fint tecknad, och det är sällan man ser sådan vänskap mellan två män i litteraturen.

Ändå så lämnar Allt jag önskar mig till jul inget större intryck på mig. Jag kommer nog att ha svårt att minnas den någon längre tid. Det finns en del saker jag har svårt med i historien. Jag köper inte karaktären Nick, hans berättarröst känns inte genuin. Sen kan jag inte avgöra hur en man i 30-årsåldern ”ska” låta, men jag får i alla fall titt som tätt påminna mig om vem han är. Jag begriper aldrig varför han parar ihop Sarah och Matt, och ännu mindre begriper jag varför Sarah går med på det och låter det gå så långt. Jag tror helt enkelt inte på historien, och har svårt att hitta kemin mellan Nick och Sarah. Jag saknar också den där svärtan som ofta finns i riktigt bra feelgood.

En detalj som återkommer och stör är att Matt och Nick kallar varandra för ”gubben”. Gör män i 30-årsåldern det? För mig är det något man kallar små pojkar (”lilla gubben”) eller om man är föraktfull. Vad är det i den engelska utgåvan? Old man? Varje gång det dyker upp studsar jag. Men det kanske har med min ålder att göra.

Jag har tidigare läst Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri som jag tyckte mer om. Båda skulle dock göra sig som filmer!

Bloggat om boken har bl.a. Bokdivisionen och Enligt O

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Printz Publishing
Sidor: 259
Betyg på Goodreads: 4,12 baserat på 1 644 betyg
Hur jag fick tag på den: Läst på Book Beat
Utläst: 18 december 2021

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.