Handling från förlagets hemsida: Brisbane, Australien 1980-talet
Hans pappa har stuckit, hans mamma knarkar, hans styvpappa är en heroinlangare och hans storebror skriver meddelanden i luften med fingret istället för att prata. Den mest pålitliga vuxna i Elis liv är Slim, en ökänd brottsling med nationellt rekord i flest fängelserymningar. I en fattig förort till Brisbane försöker 12-åriga Eli följa sitt hjärta och förstå vad som krävs för att bli en god människa. Men ödet ställer hela tiden hinder i hans väg, det största av alla är Tytus Broz, stadens mest beryktade knarkkung. Och än mer komplicerat blir det. För Eli kommer snart att bli kär, möta riktigt onda typer och göra allt för att rädda sin mamma. Om han bara lyckas med det kanske hans planer på att bli en framgångsrik journalist en dag kan bli verklighet. 

BokenPojke slukar universum av Trent Dalton kom ut i april 2019.

Varför jag läste den: Jag hade läst mina ”måsten” och bestämde mig för att leta bland mina hyllvärmare, i synnerhet de som är knutna till Hett i hyllan – utmaning. Av de böckerna bestämde jag mig för Pojke slukar universum.

Vad jag tyckte om den: Det är verkligen svårt att sammanfatta mina tankar om Pojke slukar universum. Det är en oerhört märklig bok, och för mig gick läsningen verkligen upp och ner. Ibland flöt den obehindrat, ibland var det totalt stopp och jag kom ingen vart. Jag upplevde den som bitvis väldigt seg. Pojke slukar universum rör sig fritt mellan genrer, fritt mellan fantasi och realism, och det är svårt att hänga med. Hela tiden undrar jag vad som försigår i Elis huvud bara, och vad som de andra ser. I början så störde jag mig på det blommiga språket, men såsmåningom vänjer jag mig för det stämmer så väl med karaktären Eli.

Jag har läst flera böcker från Australien men det här är en helt annan sida som Trent Dalton visar upp. Det är en märklig värld, men många olyckliga människor på samhällets botten. Inställningen till droger är att det är något oundvikligt. Det skulle kunna vara väldigt sorgligt, men Trent Dalton lyckas förmedla något hoppfullt mitt i allt elände. Jag tycker om karaktärerna Eli och Gus, deras syskonrelation som innehåller allt, och deras sätt att angripa världen. Slutet gillar jag! Intressant är att det ska bygga på Trent Daltons egen uppväxt, och jag undrar verkligen hur mycket och på vilket sätt!

Jag har läst mycket positivt om Pojke slukar universum, och det jag har läst gjorde mig förvånad att den inte passade mig. Det är en bok som jag tror man antingen tycker mycket om eller inte. Det är en bok som väcker känslor.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Harper Collins
Sidor: 325
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 1 639 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 11 april 2021