För nionde året i rad har jag haft utmaningen Boktolvan, Den dök ursprungligen upp hos Enligt O. Bilden har jag lånat från Bokföring enligt Monika. Till skillnaden från den ursprungliga utmaningen så väljer jag att inte lista exakta böcker utan bara författare – jag har märkt att det passar mig bättre. Det är författare jag inte läst tidigare men gärna vill läsa något av. De flesta har jag någon oläst bok av i hyllan. Målet var att jag skulle läst minst 12 nya författare från den här listan under 2021.

Nedan ser ni författarna som jag hade skrivit upp, vilka böcker jag läst av dem och när jag läste böckerna. Länkar till recensionerna i titlarna där också betyget framgår.

I år så nådde jag målet exakt, med 12 nya författare lästa. Jag kombinerade den både med Makeutmaningen och Hett i hyllan utmaningen, vilket ökade chansen för att författarna skulle bli lästa.

Betyg: En 5:a, Två 5-, Tre 4, Tre 4- och Fyra 3.

Utmaningen började bra när jag läste Andreas Romans Större än störst. Den var fantastiskt bra, och kommer att hamna högt på årslistan. Jag gav den betyg 5.

En positiv överraskning var Abbi Waxman. The Bookish Life of Nina Hill gav jag betyget 5- och jag vill läsa mer av henne. Samma gäller Mike Gayle. Half a World Away fick betyget 5- och jag spanar efter fler böcker av honom.

Anne Mette Hancock läste jag två böcker av, och den serien kommer jag definitivt att fortsätta läsa om böckerna fortsätter att översättas. Även Jo Spain hamnar på listan av författare jag vill läsa mer av. Henne har jag faktiskt fler i hyllan av, vilket ökar chansen.

Storm Glass av Jeff Wheeler var bra, ”trots” att det var fantasy. Inte en prioriterad serie, men eftersom maken har fler böcker i hyllan kan det hända att fler blir lästa.

Dagar i Tystnadens historia av Merethe Lindstrøm hade jag hoppats mer på. Men det är inte otänkbart att jag skulle läsa något mer av henne. Samma gäller Felicia Stenroth, där jag läste Bilder som inte angår mig. Ingen av dem har jag fler böcker av i hyllan så det minskar chansen att läsa fler.

Böckerna av Trent Dalton, Chris Hammer, Mick Herron och Jan Boris Stene var jag besviken på, och eftersom jag inte har fler böcker av dem i hyllan så lär inte fler bli lästa heller.

Det här är en bra utmaning och jag siktar på en tionde upplaga 2022.