Oavsett hur mycket jag än läser så samlas det böcker som inte blir lästa. Och de blir hyllvärmare. Under årens lopp har jag provat olika sätt att inspirera mig själv att läsa hyllvärmare. Det har gått sådär. Så 2020 så provade jag en ny variant som baserades på att jag varje torsdag är med på Hett i hyllan som Monika (på Bokföring enligt Monika) håller i. Det har visat sig vara ett bra sätt för att jag ska påminnas om vilka olästa böcker jag har stående i hyllan. I början av 2021 hade jag 226 inlägg i serien. En del av de böckerna har jag läst efter att inläggen publicerats.

I utmaningen 2021 så har målet varit att läsa minst 5 av de ännu olästa som varit med i Hett i hyllan, och ytterligare 5 skulle jag göra mig av med eller läsa. 10 stycken skulle alltså strykas från listan. Det var samma mål som jag hade 2020.

Den kompletta listan jag utgick i från hittar ni här. I det här inlägget publicerar jag inte hela listan utan summerar hur det gick.

I början av året så höll jag visst tempo. Under sommaren så läste jag några böcker av favoritförfattare som av någon anledning blivit stående olästa. I oktober så såg det mörkt ut, och jag trodde inte jag skulle klara utmaningen. Men efter ett ryck så gjorde jag det. Jag läste faktiskt 10 böcker!

I kronologisk ordning som jag läste dem:

I år har inte den här utmaningen inneburit så många nya favoriter. Men Sanna MacDonald kommer jag absolut att läsa mer av, och Jo Spain kan jag tänka mig att läsa mer av.

Gamla favoriter som Liane Moriarity, Ida Løkås och Maggie O’Farrell var jag besviken på, medan Majgull Axelsson levererade som vanligt. I den mån jag har fler olästa böcker av dem kommer de att få fler chanser.

Trent Dalton, Felicia Stenroth och Merethe Lindstrøm har jag inga fler böcker av i hyllan, och det ser inte ut som om jag kommer att skaffa några fler heller.

Utmaningen fungerar, och när jag kombinerar den med Boktolvan så ökar det förstås motivationen. Likaså om det är dags för en bok i en serie som jag läser (som Maria Lang). Det blir en väldigt lång lista att välja från och hålla reda på, men det är troligt att jag kör samma utmaning även 2022.