Polisinspektör Iris Riverdal togs som gisslan och utkämpade en strid på liv och död. Nu när allt är över hoppas hon få läka sina sår, återgå till ett normalt liv och börja jobba igen. Från ingenstans kommer så en ny brutal attack, en påminnelse sänd från mannen som ligger bakom hennes föräldrars död. Iris tvingas inse att hon aldrig kan bli fri så länge han lever.
Tillsammans med några ärrade följeslagare påbörjar hon därför en sista desperat resa, rakt in i mörkrets hjärta.
Samtidigt befinner sig hennes kollegor i Ostrava för att utreda de förövare som skakat om Sverige med sin mordturné.
I samarbete med tjeckisk polis följer de spår som pekar i en och samma riktning: mot en mäktig klanledare, den gåtfulle Sergei Nexus, och en till synes oansenlig by i de karpatiska bergen.
Alla krafter sammanstrålar i en explosiv uppgörelse där mörkrets slutmål går långt bortom vad någon kunnat föreställa sig.

Idag dör alla gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter har recensionsdatum idag, 24 mars 2021. Mattias Leivinger är en svensk författare, samtalsterapeut och bibliotekarie. Han debuterade skönlitterärt 2014 med den surrealistiska äventyrsberättelsen Freudland. Johannes Pinter är en svensk författare, regissör, manusförfattare och redigerare. Han har tidigare skrivit bl a nordiska väsen-fyllda Vackra kyrkor jag besökt och vampyrromanen 1007, samt barnspökboken Lille Gasten och den stora spökdagen. Deras första gemensamma bok var De mörkermärkta, som kom ut 2017, den första i serien om Iris Riverdal. Idag dör alla gudar är den tredje och avslutande boken i samma serie.

Den här serien upptäckte jag genom att förlaget frågade om jag ville läsa den första boken, De mörkermärkta. Övernaturliga inslag brukar inte vara min grej, så jag var lite tveksam. Men jag gillade den verkligen. Och den andra boken likaså, Stormskörd. Så jag blev glad när förlaget skickade Idag dör alla gudar, den tredje och avslutande delen.

Idag dör alla gudar är en mycket välskriven spänningsroman. Språket är välavvägt och gör boken lättläst men inte ”för lätt”. Det är en riktigt spännande historia, och det är bra driv i berättelsen. Serien om Iris Riverdal innehåller övernaturliga inslag, vilket skulle kunna avskräcka mig. Men jag tycker riktigt mycket om trilogin, och det övernaturliga stör inte, utan blir en integrerad del av spänningen. Så här tycker jag det ska vara när det är övernaturliga inslag! För det är ändå mänskligt på något vis. Slutet gillar jag, det kändes som en bra avslutning av serien.

Karaktärsteckningarna blir bättre och bättre för varje bok. I synnerhet så tycker jag om Iris som karaktär mer och mer, hon blir tydligare och mer begriplig. Tommy är en karaktär som jag hade hoppats få veta ännu mer om, en karaktär som jag mindes mellan böckerna också. Jag var lite orolig att jag inte skulle komma ihåg karaktärerna från tidigare böcker, men gradvis kom de tillbaka. Det är alltid en utmaning i en serie, att hålla en balans mellan att upprepa tillräckligt för de som läser böckerna med långt mellanrum, och inte för mycket för de som läser alla delar i serien. Jag tycker författarna här håller en bra nivå, det blir inte för många upprepningar.

Idag dör alla gudar är en blandning av polisroman och skräck som är fascinerande, och imponerande att man kan lyckas med. Beskrivningen av polisarbetet tillför mycket till berättelsen, och såväl de ”gamla” karaktärerna som den nya Ariana Kerboran är karaktärer som jag gärna läser om.

Det finns en bit mot slutet av boken där jag upplever det som att det blir en transportsträcka i berättandet. Det är som om man velat ha in ”extra allt”. Jag begriper inte alls varför man förflyttat en del av berättelsen utomlands. Det tillför inget, och i de bitarna så tappar jag intresset.

Jag rekommenderar serien om Iris Riverdal, och kommer nu att hålla extra utkik efter fler böcker av Mattias Leivinger och Johannes Pinter.

Omdöme: Välskriven spänningsroman med övernaturliga inslag om arv, miljö, ondska och godhet.
Betyg: 4

Förlag: Piratförlaget
Sidor: 395
Betyg på Goodreads: Inga betyg satta
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 10 mars 2021