Från förlagets hemsida: I september 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokoms tågstation. På sig har hon en kappa som hon stulit av sin tidigare arbetsgivare Fru Cederstam och med sig har hon en bunt brev. Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson, som enligt adressen ska finnas någonstans i Krokom. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som egentligen hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget.
Samtidigt står Elsa Pettersson i lanthandeln där hon arbetar och packar varor åt kunderna. Hon grubblar över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet som hotar hela hennes tillvaro.
När de två kvinnorna möts förändras livet för alltid.

Krokas av Elin Olofsson har recensionsdatum idag, 28 september 2017. Elin Olofsson är en svensk författare och journalist från Jämtland som debuterade 2013 med Då tänker jag på SigridKrokas är hennes fjärde roman.

Elin Olofsson tillhör en av mina favoritförfattare och så fort jag hörde att det var en fjärde bok på gång så åkte den upp på läslistan. Ännu lyckligare blev jag när ett signerat exemplar levererades av författaren vid Höstbokfestivalen här i stan.

Krokas är en liten pärla till bok som var en njutning att läsa. Det tog mig fler dagar att läsa den än vad 240 sidor skulle kunna ta, men i det här fallet berodde det på att jag efter ett kapitel ofta ville pausa och grunna lite på vad jag läst. Stanna upp och njuta som jag så sällan gör när jag läser. Elin Olofsson har ett fantastiskt vackert språk, där varje ord är avvägt. Det är något i hennes bildspråk som tilltalar mig oerhört. Som exempel kan jag nämna hennes liknelser för att få fram den ångest som Uli brottas med.

Jag har läst alla fyra böckerna som Elin Olofsson skrivit, och tycker det är intressant hur hennes språk och berättelser utvecklas och förändras. Ingen bok är den andra lik och ändå är det tveklöst Elin Olofssons alldeles egna ton. Krokas och hennes förra bok Gånglåt är två olika typer av läsupplevelser. Gånglåt upplevde jag som mer intensiv och omdelbar, medan Krokas har en eftertänksamhet och det är mycket efter avslutad läsning som jag kommer tillbaka i tanken till vad jag egentligen läst.

I Krokas står kvinnorna i centrum, vilket är ytterligare något jag gillar med Elin Olofssons böcker. Det handlar om vänskap och kvinnornas liv i ett litet svenskt samhälle i efterdyningarna av andra världskriget. Det finns många skarpa betraktelser över det lilla samhället, både dess styrkor och dess svagheter. Jag tycker också det är intressant att läsa om just den här tidsperioden i Sverige, jag tror inte jag läst någon bok tidigare som utspelar sig under samma tid. Den är samtidigt dagsaktuell då den också handlar om hur flykt, främlingskap och krig förändrar människor.

Jag håller tummarna för att det blir en femte bok av Elin Olofsson, och den kommer omedelbart att hamna på min läslista.

Omdöme: Vacker och finstämd pärla om vänskap, kvinnor och främlingskap.
Betyg: 5

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Wahlström & Widstrand
Sidor: 240
Betyg på Goodreads: För få betyg satta ännu.
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar. Tack för det!
Utläst 19 september 2017.