Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson

Juni 2014. En äldre man hittas skjuten till döds i sitt hem i det lilla samhället Bruket mastarevaktarenära Halmstad. Det lilla polisteamet på orten tar sig an fallet, men förväntar sig en förstärkning från Stockholm. När Leo Junker dyker upp och säger sig vara utsänd från Rikskriminalpolisen så tycker de att de får ett välkommet tillskott. Men kriminalassistent Tove Waltersson, som kommit tillbaka från en sjukskrivning orsakad av en tragedi i familjen, känner igen Leos namn och fattar misstankar. Det visar sig snart att det hänt saker i Bruket många år tidigare och senare i Stockholm, som startat en händelsekedja med katastrofal utgång. När Leo och Tove börjar närma sig sanningen så spelar de ettt högt spel. För någon vill bevara det förflutnas hemligheter till varje pris.

Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson har recensionsdatum idag, 2 september 2015. Det är den tredje boken i serien om Leo Junker. Christoffer Carlsson är kriminolog och författare som debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke.

Den första boken i serien om Leo Junker blev jag så förtjust i så jag sedan med stor spänning sett fram mot varje kommande del. Därför blev jag väldigt glad när jag fick veta att förlaget tänkte skicka mig Mästare, väktare, lögnare, vän. Det är alltid med lite bävan man börjar läsa en ny bok i en favoritserie, men den här gången så var jag knappt ens orolig för att den inte skulle leva upp till förväntningarna. Eller i alla fall upp till en nivå som jag skulle tycka var tillräcklig.

Mästare, väktare, lögnare, vän är en bok helt i min smak. På alla plan. Det är en bok som det var en ren njutning att läsa. Både under läsningen och efteråt funderar jag mycket på vad det är som gör att det här är en berättelse som jag helt kan försjunka i och som skapar en sådan läsglädje. Tillslut så landar jag i språket. Det är något i Christoffer Carlssons sätt att skriva som tilltalar mig så jag kan njuta av varenda ord.

Mästare, väktare, lögnare, vän är inte en deckare i genren ”kan-inte-sluta-bladvändare” där man knappt kan andas för tempot är så hög. Det här är en mer eftertänksam, personlig berättelse, men ändå så drivs historien framåt så jag hela tiden undrar vad som ska hända. Å ena sidan är det inte ”mysteriet” utan personerna som är centrala, å andra sidan så vill man som läsare hitta förklaringar.

Historien är mycket skickligt ihopvävd, både i boken och med de andra böckerna i serien. Personer som förekommer i utkanten av tidigare böcker får ta mer plats, saker i tidigare böcker får sin förklaring. Jag förundras alltid av författare som har så genomtänkta historier från början till slut i en serie. Hur gör de?

Som vanligt så finns lär jag mig också en bit nutidshistoria, den här gången från 80-talet. För mig som vanligtvis inte uppbådar så enormt mycket intresse för politik och historia är det mycket lärorikt. Först efteråt när jag läser den här intervjun med Christoffer Carlsson så inser jag att han dessutom vävt in ett autentiskt fall.

Jag upplever att Mästare, väktare, lögnare, vän har en mer eftertänksam ton än de tidigare böckerna. Kanske det också har med miljön att göra, då boken i stora delar utspelar sig på den halländska landsbygden. Mina vistelser i den miljön är några få under årens lopp, men det märks att det här är hemma för författaren. Men egentligen så kunde Bruket nog vara vilket som helst av alla svenska små orter på landsbygden som hotas av utarmning. Den svenska landsbygden tecknas med kärlek men också med förundran över hur det blev som det blev. Miljön blir en del av stämningen i boken som förstärker historien – ännu ett plus.

Vad jag förstått så är serien om Leo Junker en trilogi. Vad ska jag nu se fram mot? Kommer det en lika bra serie? I intervjun öppnas det för att Leo Junker inte är ett avslutat kapitel. Jag kommer definitivt att hålla utkik efter Christoffer Carlssons nästa bok. Och skynda på med den!

Omdöme: Eftertänksam deckare i den svenska landsbygdsmiljön om brott, straff och lojalitet.
Betyg: 5

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Piratförlaget

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 28 augusti 2015.

8 kommentarer

  1. […] 12. Katarina Wennstam, Skuggorna 11. Stefan Ahnhem, Offer utan ansikte 10. Carin Gerhardsen, Falleri fallera falleralla 9. Kristina Ohlsson, Lotus Blues 8. Rebecka Edgren Aldén, Den åttonde dödssynden 7. Caroline Eriksson, De försvunna 6. Viveca Sten, I sanningens namn 5. Katarina Wennstam, Skymningsflickan 4. Emelie Schepp, Vita spår 3. Kristina Ohlsson, Mios blues 2. Gilly MacMillan, Bränd himmel 1. Christoffer Carlsson, Mästare, väktare, lögnare, vän […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.