Det var ett tag sen jag var med i Kulturkollos tisdagsutmaning men den här veckan kunde jag inte motstå. Så här skriver Kulturkollo:

Veckans utmaning går ut på att minnas ditt -80-tal:
Vilken musik lyssnade du på?
Vad läste du?
Vad såg du på?
Vem/vilka var de stora idolerna?

Det här temat är omöjligt för mig att sammanfatta kort!

tisdagsutm

Åttiotalet är kanske det decennium som inneburit största förändringarna för mig på det personliga planet. När vi gick in i 80-talet så fyllde jag 13 år och gick på högstadiet. Under 80-talet hann jag med att avsluta högstadiet, gå gymnasiet, gå min grundutbildning på universitetet och börja doktorera. Jag fick vänner som är mina bästa vänner än idag, 1987 blev jag och min man ett par och 1989 blev vi sambo. Min äldsta bror kom 1980 och innan 80-talet var slut hade jag fyra syskon.

Att sammanfatta 80-talet är inte så lätt, för naturligtvis så skiljer sig en 13-årings smak i musik, böcker och TV sig en del från en 23-årings!

Böckerna. Det finns nog ingen period i min tid som jag slukat litteratur så vitt och brett som slutet av högstadiet och under gymnasiet, dvs första hälften av 80-talet. Det var då jag plöjde klassiker som Strindberg, Lagerlöf och Dostojevski. Sommaren -84 minns jag som den sommaren som jag tillbringade i solstolen läsande hela Sagan om Ringen. Men jag läste också Viktoria Holt, Judith Krantz, Jackie Collins och förmodligen en hel del Harlequinböcker. Bredd och mängd!

1988 tillbringade jag ett halvår med studier i Brighton, när jag åkte därifrån hade jag fyllt hela ryggsäcken med böcker och jag klarade inte att resa mig med den på ryggen, så jag fick hjälp av olika personer hela vägen hem. En bok som jag köpte där, som jag av någon underlig anledning minns så här 27 år senare, är Floating Down to Camelot av David Benedictus. Det var också då jag fick riktig fart på att läsa på engelska.

Musiken. Som så många andra ungdomar lyssnade jag på Gyllene Tider. Jag hade en högstadiekompis som bara försvann en dag, det visade sig att hon hängt med på Gyllene Tiders turné, bara 13 år gammal. Minns ni Freestyles Vill ha dej eller Attacks Ooa hela natten? Jag kan fortfarande sjunga med. 1982 var jag på språkresa i England och lyssnade på Our House med Madness. och köpte med mig singeln Come on Eileen med Dexys Midnight Runners.

Under studietiden på universitet andra delen av 80-talet så blev det mycket Roxette, Paul Simon, Mary Black och Peter LeMarc. När jag träffade min man så kom Bruce Springsteen, Latin Quarter, Fleetwood Mac, Little River Band, Toney Carey m.fl. in i bilden. Min mans första present till mig var ett blandband. Och det var just innan vi blev ihop 😉 80-talet var verkligen musikens decennium för mig.

Tv och film 1981 så hade serien Dallas premiär i Sverige, och visst följde jag den länge, även om jag nog var mer svag för Falcon Crest. Maken och jag gick väldigt mycket på bio när vi träffades men vilka filmer vi såg – ja, egentligen så minns jag mest en som jag drömde mardrömmar av efteråt. Den kom 1989: Lugnt vatten med Nicole Kidman, Sam Neill och Billy Zane.

Idoler. Med åldern så var också min idoldyrkan var på väg att avta under 80-talet. Den var som störst under 70-talet då jag dyrkade Bruce Boxleitner och Duane Loken, som båda spelade i Familjen Macahan. Under 80-talet hade jag inga fasta idoler.

1980 (13 år):

1980-35

1989 i Grekland (22 år)

IMG_0004