Jess Thomas kämpar för att få livet och ekonomin att gå ihop. Hon jobbar i bar och sometthundramil städare, och hennes man Marty har lämnat henne och bidrar inte till ekonomin. Styvsonen Nicky blir trakasserad av ett gäng i området och blir misshandlad så han hamnar på sjukhus. Dottern Tanzie har en osedvanlig begåvning för matematik som hennes lärare uppmärksammar. Hon får ett erbjudande om att börja på en privatskola men Jess har inte råd att betala avgiften. Ett sätt att få ihop pengarna är att Tanzie deltar i en matematikolympiad som äger rum i Skottland och Jess bestämmer sig för att ta barnen och deras stora illaluktande hund Norman och åka iväg. När det verkar som om hela planen håller på att haverera stöter de på IT-miljonären Ed, som Jess städar åt. Han är anklagad för insideraffärer, avstängd från jobbet och hans pappa är allvarligt sjuk. I ett svagt ögonblick erbjuder han familjen skjuts i sin bil upp till Skottland, dit han ska åka för att hälsa på sin pappa. Resan tar betydligt längre tid än de tänkt sig. Kommer de att hinna fram i tid och kommer problemen att lösa sig?

Etthundra mil av Jojo Moyes kom ut 2014 på svenska. På engelska heter den The One Plus One och kom ut 2014. Jojo Moyes är en brittisk författare som skriver feelgood. Hon debuterade 2002 med Sheltering rain och The One Plus One är en hennes tolfte bok.

Jojo Moyes ingick i min Boktolva 2014 och med Livet efter dig så fastnade jag för henne. I somras läste jag också Sophies historia. Eftersom dottern verkligen uppskattade Livet efter dig så blev Etthundra mil en julklapp till henne från mig som hon snabbt läste ut. När jag själv dagarna innan nyår skulle slappa i soffan och kurera en eländig förkylning verkade det här vara ett bra val av bok.

Etthundra mil är verkligen feelgood, på ett bra sätt. Jag får den där varma känslan i magen, ler lite fånigt av vissa stycken och får tårar i ögonen av andra. Det är en välskriven bok, och lättläst. Jag sträckläste den på ett dygn… och när jag läst den kände jag mig lite mindre sjuk 😉

Jag älskar verkligen Jess familj, i synnerhet barnen. Jargongen är varm även när det är tufft, de bryr sig om varandra med sina fel och brister, och de har en riktig familjedynamik. Det är en äkta familj med äkta känslor. Sen är jag väldigt svag för den här typen av jargong.

För mig är det här feelgood men det har det där lilla extra precis som Livet efter dig. I det här fallet är det skillnaderna i ekonomisk status som får läsaren att tänka efter. Jojo Moyes gör det med träffsäkerhet och mänsklighet. Scenen när Tanzie räknar ut var 0,01 pund per utdrag kostar på ett år så är det mitt i prick.

Etthundra mil liknar på flera sätt Livet efter dig, vilket kan vara både bra (eftersom den var bra) och dåligt (eftersom man inte blir överraskad). Historien är uppbyggd på ett liknande sätt, och de två vuxna huvudpersonerna liknar varandra. Spontan livsglad fattig kvinna möter rik och håglös man och tycke uppstår. Jess rappa tunga liknar också Lous.

Språket flyter på bra, och boken är lättläst, men ibland så övergår det till lite väl enkla schabloner, och övertydligheter. Som tur är så kan man överse med det pga den där goda känslan som kommer av själva historien och glimten i ögat.

Jag tyckte mycket om Livet efter dig och blev överraskad. I grunden så tycker jag nog Etthundra mil är bättre, men samtidigt så blir jag inte alls överraskad. Det är sann feelgood, och skulle göra sig utmärkt som film. Och Jojo Moyes hamnar nog på auto-läslistan.

Omdöme: Varmt och humoristiskt men med ett samhällskritiskt perspektiv om en modern familjs kamp.
Betyg: 5

Några som bloggat om boken är Feelgoodbiblioteket, hyllan, minaboktips.se och Beas bokhylla

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The One Plus One
Förlag: Printz publishing
Översättare: Emö Malmberg

Mitt exemplar lånade jag av dottern (som fick den i julklapp av mig 😉 ).
Utläst 31 december 2014.