St Péronne i Frankrike, 1916. Sophie Lefèvre har återvänt från Paris till sin hemby. Hennes man, konstären Edouard, har skickats iväg isophieshistoria kriget och hon har lämnat deras gemensamma hem i Paris. Med sig har hon ett porträtt av sig själv som Edouard har målat. Hon och hennes syster försörjer sig genom att driva ett värdshus, vilket inte är lätt när de tyska soldaterna konfiskerar allt. Så kommer en ny tysk kommendant. När han inspekterar värdshuset får han syn på porträttet, och blir fascinerad av både det och Sophie själv. Hans fascination visar sig bli ödesdiger för Sophie, som tvingas fatta ett livsavgörande beslut.
I London 2006 så bor den nyblivna änkan Liv Halston ensam i det hus hennes man, den världsberömde arkitekten David, designat och låtit bygga. Hennes enda sällskap är tavlan på Sophie som David köpt åt henne på en resa. Så flyttar den udda tjejen Mo in och försöker ta hand om Liv, samtidigt som Liv möter Paul. Det visar sig att Paul genom en slump också har ett intresse för tavlan. Ett intresse som kommer att vända upp och ner på Livs tillvaro. En jakt på sanningen om Sophie och tavlan börjar.

Sophies historia av Jojo Moyes kom ut på svenska 2014. I original heter den The Girl You Left Behind och kom ut 2012. Jojo Moyes är en brittisk författare som debuterade 2002 med Sheltering rain. Hon har gett ut tolv romaner. För den svenska publiken blev hon känd genom Livet efter dig.

När jag läste Livet efter dig tidigare i år så hamnade Jojo Moyes på listan över författare som jag absolut ville läsa mer av. När vi nu skulle resa till Frankrike på semester två veckor så kändes det som ett gott skäl att slå till och inhandla Sophies historia innan avresan, eftersom den utspelar sig i Frankrike.

Sophies historia är en välskriven och ganska lättläst bok. Den har två historier som i slutändan (förstås) vävs in i varandra. I början av boken får man möta Sophie, medan i del två är det nutid och Liv (dock ibland med korta stycken ur Sophies historia). Jag gillar den typen av grepp för det mesta, och Jojo Moyes klarar att berätta historien på det sättet (vilket inte alla gör). Berättelsen ur Sophies synvinkel är de mest intressanta ur ett historiskt perspektiv, jag lär mig en hel del om Frankrike under ockupationen. Men ändå så är det Liv som är min favorit. Hennes sorg går direkt in i mig, och jag blir glad när hon är glad. Flera av karaktärerna är riktigt bra tecknade. Ett plus också till det genomgående temat att allt är inte svart eller vitt. Man kan tycka att man måste ta ställning, måste vägra umgås med fienden, men ibland är det inte så enkelt.

Intresset i läsningen hålls uppe genom att man som läsare vill veta vad som händer Sophie och hur porträttet hamnat hos Liv, och jag gillar verkligen hur den historien knyts ihop. Jag upplevde hela boken som lite lång, och en bit efter halva boken så tappade jag något i intresse.

Sophies historia är romantisk, lite sorglig, historiskt intressant och spännande. Den är inte samma starka upplevelse som Livet efter dig, men jag kommer definitivt att vilja läsa mer av Jojo Moyes. Ett stort plus till en författare som varierar sina historier så mycket!

Omdöme: Sorgligt, romantiskt och spännande om att göra allt för den man älskar.
Betyg: 4

Bloggat om boken har En bok om dagen, Enligt O, En och annan bok och Emilias bokstäver

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus
Originaltitel: The Girl You Left Behind
Översättare: Emö Malmberg
Förlag: Printz Publishing

Mitt exemplar var nyinköpt på Vängåvan.
Utläst 3 juli 2014.