Lou Clark är en tjej som närmar sig 30 men fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Hennes livet-efter-diglön från caféet där hon arbetar är ett nödvändigt bidrag till hushållet. Så stänger caféet plötsligt och Lou står utan jobb. Hon har inga kvalifikationer att tala om och får ta det hon kan. Hon blir personlig assistent åt Will Traynor, en man bara några år äldre än hon. Eller är det mer sällskapsdam hon ska vara? Han är paralyserad från nacken och nedåt sen några år tillbaka efter en olycka. Innan olyckan levde han ett aktivt liv och bodde i London. Nu sitter han i rullstol och bor hemma hos sina föräldrar. Efter ett tag så inser Lou att Will tröttnat på att vara fast i rullstolen, att vara beroende och han vill ta livet av sig. Hon bestämmer sig för att försöka få honom att ändra sig. Vad hon inte inser är att det också kommer att påverka henne.

Livet efter dig av Jojo Moyes kom ut 2012 på svenska. På engelska heter den Me before you och kom ut 2012. Jojo Moyes är en brittisk författare som har arbetat länge som journalist. Hon debuterade 2002 med Sheltering rain. Hon har gett ut nio romaner, två av dem finns utgivna på svenska och en tredje kommer senare i år på svenska.

När en bok är hypad och prisad på nätet och i tidningar, tja då blir jag faktiskt efter ett tag lite anti. Varför vet jag inte… Men ändå var jag intresserad av den här boken och när jag såg att den var på rean så ville jag läsa den innan för att se om jag skulle tipsa om den på förkvällen. Dessutom hade jag redan satt upp författaren i min Boktolva 2014.

Livet efter dig är överraskande bra. Utifrån baksidestexten och andra kommentarer var jag rädd att den skulle vara lite för enkel och sentimental för min smak. Den tycktes byggd på en hel del klichéer. Den tog mig inte med storm exakt från början, men ganska snabbt så började jag gilla den. Det är något i tonen, den är ironisk, och framförallt beskrivningen av Lou och hennes familj som gör att jag charmas. Deras jargong gör att jag sitter och småskrattar. Den ironiska tonen avspeglas också i språket som inte blir sliskigt utan fint och dessutom lättläst.

Dessutom så har den något mer än en del andra böcker i samma genre. Det är inte bara charmig feelgood. Den väcker verkligen funderingar på vad som är ”rätt och fel”. Är assisterat självmord fel? Jag har svårt att förstå det, men i den här boken så får man verkligen tänka efter, vända och vrida på det och fundera på att man kan ha olika utgångspunkter. Det är inte så enkelt för Will, inte för hans föräldrar och inte för Lou. En del av karaktärerna blir rätt fördömande, och det går också att förstå. Jag hade uppskattat ett efterord med en del fakta kring detta också.

Däremot är jag faktiskt lite besviken på att den del som i baksidestexten beskrivs som ”En kärlekshistoria som får dig att gråta, skratta och bli arg allt på en gång”. Nej, jag varken grät eller skrattade, men jag blev berörd. Dock inte av kärleksdelen. Faktiskt så tror jag det hela hade vunnit på att de inte börjat älska varandra utan ”bara” blivit nära vänner. Konflikten och känslorna tror jag ändå hade blivit desamma.

Jag sträckläste den här boken på två dagar och skulle gärna läsa mer av Jojo Moyes. Dessutom har jag hört positivt om Sophies historia

Omdöme: Välskriven, humoristisk och berörande historia om livsglädje och att ge upp hoppet.
Betyg: 4+
(jag velar om jag ska sätta en femma men trots att den berör mig så är den inte samma ”upplevelse” som de jag tidigare satt femmor på…)

Några andra som bloggat om boken är malins bokblogg (med personliga tänkvärda reflektioner!), Mettes pocketblogg, Beas bokhylla, Bokblomma, och dagarna går och Books ABC.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar fick jag inför ett evenemang på bokhandeln.