En dag får journalisten Henning Juul ett samtal från extorpeden Tore Pulli som sitter fängslad för ett mord han säger att han inte begått. Tore lovar att om Henning tar reda på vem som lurat honom så ska han berätta för Henning vad han vet om branden som skadade Henning och tog livet av Hennings lille son Jonas. Efter att ha gjort en del efterfrågningar så beslutar sig Henning för att ta Tores erbjudande på allvar och påbörjar sina undersökningar. För att inte avslöja för mycket så säger han inget på sitt jobb, 123nyheter, till att börja med. Hans undersökningar leder honom bl.a. till den miljö där Tore hade sin bakgrund, en träningsklubb under namnet Vekt & Respekt. Henning känner att han kommer allt närmare en lösning på gåtan vem som startade branden, men ju närmare han kommer sanningen om varför Tore sitter i fängelse desto mer svävar han i fara.

Fantomsmerte är Thomas Engers andra bok i serien om Henning Juul, och den kom ut 2011. Den finns nyutkommen i svensk översättning och heter då Fantomsmärta. Den första boken i serien, Skinndød (Skendöd på svenska), kom ut 2010. Den tredje delen kommer att heta Blodtåke och förväntas komma ut 2013. Thomas Enger är i botten journalist och bor i Oslo.

Jag läste Skinndöd tidigare i år och var riktigt imponerad av den. Så vid ett besök i Norge för några veckor sedan så slog jag till och köpte Fantomsmerte. Och boken uppfyllde de flesta förväntningar jag hade. Den är spännande och välskriven. När jag läst klart boken så inser jag att tempot egentligen varit rätt lugnt, men när jag läste den så kändes det inte som det funnits några långsamma transportsträckor. Jag läste den och läste och ville inte släppa den.

Henning Juul är en person som jag finner mycket sympatisk och hans upplevelser av branden är så ohyggliga att de är svåra att fatta. Det är inte lika stort fokus på hans känslor som i Skinndød men de finns där som en ständig närvaro. Och det är starkt. Men det jag får ont i magen av och nästan tårar i ögonen av är historien om en av karaktärerna, Thorleif Brenden.  Även i den här boken lyckas Enger väva in en del kunskap om samhällsfenomen men utan att det verkar krystat. Mysteriet om vad som gjort att Tore sitter i fängelset och upplösningen av det är jag inte lika nöjd med, det känns inte genomtänkt, och det är svagheten med boken.

Men nog kommer jag att vänta på och läsa nästa bok i serien. För det här är en författare som skriver riktigt bra spänningsromaner.

Omdöme: Spännande norsk krim om lojalitet, vänskap och vad man kan offra för sin familj.
Betyg: 4+