”Fantomsmerte” av Thomas Enger

En dag får journalisten Henning Juul ett samtal från extorpeden Tore Pulli som sitter fängslad för ett mord han säger att han inte begått. Tore lovar att om Henning tar reda på vem som lurat honom så ska han berätta för Henning vad han vet om branden som skadade Henning och tog livet av Hennings lille son Jonas. Efter att ha gjort en del efterfrågningar så beslutar sig Henning för att ta Tores erbjudande på allvar och påbörjar sina undersökningar. För att inte avslöja för mycket så säger han inget på sitt jobb, 123nyheter, till att börja med. Hans undersökningar leder honom bl.a. till den miljö där Tore hade sin bakgrund, en träningsklubb under namnet Vekt & Respekt. Henning känner att han kommer allt närmare en lösning på gåtan vem som startade branden, men ju närmare han kommer sanningen om varför Tore sitter i fängelse desto mer svävar han i fara.

Fantomsmerte är Thomas Engers andra bok i serien om Henning Juul, och den kom ut 2011. Den finns nyutkommen i svensk översättning och heter då Fantomsmärta. Den första boken i serien, Skinndød (Skendöd på svenska), kom ut 2010. Den tredje delen kommer att heta Blodtåke och förväntas komma ut 2013. Thomas Enger är i botten journalist och bor i Oslo.

Jag läste Skinndöd tidigare i år och var riktigt imponerad av den. Så vid ett besök i Norge för några veckor sedan så slog jag till och köpte Fantomsmerte. Och boken uppfyllde de flesta förväntningar jag hade. Den är spännande och välskriven. När jag läst klart boken så inser jag att tempot egentligen varit rätt lugnt, men när jag läste den så kändes det inte som det funnits några långsamma transportsträckor. Jag läste den och läste och ville inte släppa den.

Henning Juul är en person som jag finner mycket sympatisk och hans upplevelser av branden är så ohyggliga att de är svåra att fatta. Det är inte lika stort fokus på hans känslor som i Skinndød men de finns där som en ständig närvaro. Och det är starkt. Men det jag får ont i magen av och nästan tårar i ögonen av är historien om en av karaktärerna, Thorleif Brenden.  Även i den här boken lyckas Enger väva in en del kunskap om samhällsfenomen men utan att det verkar krystat. Mysteriet om vad som gjort att Tore sitter i fängelset och upplösningen av det är jag inte lika nöjd med, det känns inte genomtänkt, och det är svagheten med boken.

Men nog kommer jag att vänta på och läsa nästa bok i serien. För det här är en författare som skriver riktigt bra spänningsromaner.

Omdöme: Spännande norsk krim om lojalitet, vänskap och vad man kan offra för sin familj.
Betyg: 4+

7 kommentarer

  1. […] Det finns förstås ett stort utbud av böcker som utspelar sig i Oslo, men av de norska böcker jag läst i år (och det är en hel del) så är det förvånansvärt få som utspelar sig i Oslo. Jag tar chansen att jag slå ett slag för en av mina favoritförfattare från Norge, nämligen Thomas Enger som skriver ”krim”. Hans huvudperson är journalisten Henning Juul. Den första boken heter Skinndød (i svensk översättning Skendöd), den andra heter Fantomsmerte (Fantomsmärta) och den tredje ska heta Blodtåke har jag läst, och ska komma ut nästa år. Mina recensioner av de två första hittar ni här och här. […]

    Gilla

  2. […] 3. Thomas Enger. Inte lika känd som de två förra nämnda författarna ännu, men i alla fall översatt. Han har skrivit tre böcker i serien om journalisten Henning Juul, och två av dem finns översatta till svenska. Jag gillar serien skarpt och om inte inbundna norska böcker var så dyra så hade jag redan införskaffat del tre. Vad jag tyckte om del 2, Fantomsmerte, kan du läsa här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.