temadeckareI veckans tematrio skriver Lyran så här: På Påsk ska man numer läsa deckare i Sverige, det är en tradition vi lånat av våra grannar i väst. Därför blir det i år ett återkommande Påsktema: Berätta om tre favoritdeckare! (Jag ska försöka hitta nya bland de böcker jag läst under de senaste åren.)

Påskekrim är ju ett etablerat begrepp i Norge så mina tre tips blir deckare av tre norska författare. Jag har tipsat om dem förut, men är man envis så är man.

1. Thomas Enger skriver en serie om journalisten Henning Juul. Den första boken heter Skinndød, den andra Fantomsmerte. Mina recensioner hittar du här och här. De två första finns översatta till svenska och heter då Skendöd och Fantomsmärta. Den tredje, Blodtåke, har nyligen kommit ut på norska.

2. Chris Tvedt har skrivit många deckare, bl.a. en serie om advokaten Mikael Brenne. Min recension av den sista i serien, Dødens sirkel hittar du här.

3. Hans Olav Lahlum skriver om polisen K2 och hans medhjälpare. Min recension av Menneskefluene hittar du här. Jag har bok nummer 2 och 3 stående i hyllan. Olästa trots att jag ser fram mot att läsa dem.