Bokbloggsjerka 23-26 augusti: Karaktärers namn

jerkaNu är det på gång på riktigt med skola och jobb. Och så ledig fredag. Som tur är även Annikas bokbloggsjerka. Idag frågar hon: Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra?

Hm. Jag är verkligen urdålig på namn, både i verkliga livet och i böcker. När det är många namn i en bok så får jag problem med att hålla reda på dem, och om någon frågar mig vad jag tyckte om en karaktär i en bok så förstår jag inte vem de pratar om bara på namnet. Så den här frågan är lite av en utmaning 😉

Den som osökt kommer upp är Ove. Ja, i En man som heter Ove förstås. Tyvärr alla ni som heter Ove därute men det passar perfekt till denna man!

Jag gillar när man i boken får reda på varför en karaktär heter som den gör och det blir en del av handlingen. I Sarah Dessens Mycket mer än så får vi veta varför Auden heter Auden.

Ibland kan man utnyttja karaktärernas namn för att förstärka rollen i boken. I Hans Olav Lahlums böcker, t.ex. Menneskefluene.  finns Patricia Louise I E Borchmann och på något sätt så passar det namnet alldeles utmärkt till hennes framtoning.

Det är sällan jag har åsikter om namn i böcker, men extra knepigt att förhålla mig till en karaktär får jag när hon heter Lotten! Så är fallet både i Fogelströms Mina drömmars stad och Christina Stiellis Jag älskar dig inte. Vet du någon mer bok där det finns en Lotten?

26 kommentarer

  1. Ove jag struntar snart i att vänta på boken, lyssnar på den istället.
    Nja någon Lotten känner jag inte till däremot Lotta och då tänker jag inte Bråkmakargatan. Merry Wik skrev en serie om böcker som handlade om Lotta.
    Mia

    Gilla

  2. Det där med att heta samma som en av personerna i boken är knepigt. Jag brukar inte riktigt gilla det. Jag hade också svårt att komma på ett konkret namn eftersom jag ofta glömmer dem, men visst är Ove mycket välvalt! 🙂

    Gilla

  3. Jag vet inte om jag har läst någon bok med en Lotten i. Jag är så dålig på namn! Vad är det som gör att namnet passar Ove så bra? Jag orkar inte läsa boken för att ta reda på det;).

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.