Idag är det 17 maj, Norges nationaldag, och vad passar då bättre än att fira coronasäkert med att läsa något norskt? Jag läser gärna och ofta norskt, men på sistone har det blivit för lite. I sommar ska jag bättra mig på den punkten. Idag så tipsar jag om fem böcker som jag läst och gillat.

  • Biter av Lykke av Anne Ch Østby är en norsk feelgood om vänskap mellan några kvinnor 60+. Det enda norska recensionsexemplaret jag fått. Den finns översatt till Små bitar av lycka.
  • Det fine som flyter forbi av Ida Løkås är en finstämd betraktelse om en ung pojke. En författare som jag tänkt läsa mer av. Tror inte den finns översatt.
  • Maestro av Geir Tangen. Det finns många bra norska deckare, de kan krim. Det finns norska bokbloggare också. Geir Tangen bloggade mycket om krim och han kan sin genre, och jag gillade verkligen hans debut. Ja, alla böcker jag läst av honom faktiskt. Den här finns översatt med samma titel på svenska.
  • Svøm med dem som drukner av Lars Mytting. En vacker och långsam berättelse om släkters påverkan. Den finns översatt till Simma med dem som drunknar.
  • Den siste pilegrimen av Gard Sveen är hans debutbok som vann Rivertonpriset. Numera står den här krim-författaren på min auto-buy lista, men tyvärr är det bara den här som finns översatt, Den sista pilgrimmen.

Vill ni ha fler tips kan ni kika på mitt inlägg här med 10 tips på norska författare. Inlägget är från 2013, men jag står fortfarande för de tipsen!

Ha en bra syttende mai!