Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.
Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Svärmodern av Moa Herngren kom ut 22 april 2020. Moa Herngren är en svensk författare och journalist. Hon debuterade 2007 med romanen Allt är bara bra, tack. Hon är också manusförfattare tv-serien Bonusfamiljen på SVT. Svärmodern är hennes åttonde roman.

Svärmodern dök upp i mitt flöde och det var något som intresserade mig i beskrivningen. När jag var på resande fot så valde jag den spontant att läsa på mobilen.

Svärmodern är en välskriven bok som är svår att släppa. Att läsa Svärmodern ger känslan av att det är som att se ett tåg forsa fram i hög hastighet på väg mot en oundviklig krasch. Man har ont i magen hela tiden, men det är ändå så otroligt bra beskrivet att det inte går att sluta läsa. Styrkan i boken är de tre perspektiven man får ta del av och hur Moa Herngren lyckas få fram unika berättarröster. Svärmodern är ett mycket skickligt hantverk, både i komposition och innehåll. Som läsare så blir jag överraskad, och ändrar åsikt flera gånger under läsningen. Det är omöjligt att inte bli engagerad och berörd.

Man får först ta del av Åsas berättelse. Så länge det är hennes syn så är det enkelt att se svart och vitt i berättelsen, och bli irriterad på de andra. Men så byts perspektivet till andra personer och plötsligt så ser jag någonting helt annat. Trots att det är samma händelser som beskrivs så inser jag att det finns ett annat perspektiv som är lika rätt och riktigt. Det är oerhört skickligt gjort, och väcker många tankar. I Svärmodern får man en tydlig illustration av att samma händelser kan upplevas på väldigt olika sätt

Under läsningen blir jag nästan ångestfylld och får ofta stanna upp och fundera. I enstaka beskrivningar känner jag igen mig själv och andra i min närhet. Det är så enkelt och mänskligt att mena väl men att agera fel. I Svärmodern blir de små felen sammantaget vad som ger katastrofen. Givetvis så funderar jag också mycket på svärmorsrollen som inte alls är enkel och okomplicerad. Min relation till min egen svärmor är god och har varit så från början, men mest beroende på att hon är en prestigelös och generös person. Ännu mer funderar jag på hur jag själv skulle vara som svärmor och farmor/mormor. I Svärmodern så upplever Åsa att hennes son blir en annan tillsammans med sin fru, och där tror jag kärnan i problemet ligger. Svärmodern gör att jag tänker mycket på hur man ska vara närvarande för sina barn när de blir äldre utan att lägga sig i, men inte heller dra sig undan för mycket. Det är enklare sagt än gjort tycker jag som har en 20-åring och en snart 18-åring.

Jag har sedan jag läste den sett åsikter om den både på Instagram och Facebook. Det är varierande åsikter och känslor som Svärmodern väcker. Det är en bok som verkar engagera!

Svärmodern var min första bekantskap med Moa Herngrens författarskap och den lockar definitivt till att läsa mer. Jag skulle gärna läsa fler vardagsskildringar.

Omdöme: Engagerande och välskriven vardagsskildring om en svärmor och hennes relationer
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Enligt O, och dagarna går, Bokstunder, malins bokblogg, och Bokprataren

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Norstedts
Sidor: 255
Betyg på Goodreads: 3,70 baserat på 144 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst 9 maj 2020.