När Per en dag säger ”Jag älskar dig inte” till sin fru Lotten förstår hon ingenting. De som har det så bra. Det är säkert något övergående, något de kan reparera. De har ju döttrarna Elin och Lisa. Huset de köpt tillsammans. Semestrarna de planerar. Och Per har sitt viktiga jobb som chef på NK. Mycket viktigare än Lottens lärarjobb förstås. Men de är ju ett team. Så allt kommer att ordna sig. Tänker Lotten. För hon kan ju ändra på sig. För det måste ju vara henne det är fel på. Så när Per några månader senare kommer hem och säger till Lotten och flickorna att han måste gå vidare med sitt liv och går ut genom dörren och lämnar dem, då rasar Lottens liv samman. Hon faller sönder. Länge tror hon att Per ska komma tillbaka, men för varje elakt SMS från Per, för varje tecken på att saker inte är som förr så faller hon djupare och djupare. Det är vardagen med flickorna, hennes bror Hasse och hans familj, hennes kollega Bosse och hans partner och kanske allra mest grannen Lou, som hela tiden finns där för henne vare sig hon vill eller inte, som drar henne uppåt igen. Gradvis börjar omfattningen av Pers svek gå upp för Lotten och hon börjar vägen mot att acceptera att hon och Per ska skilja sig.

Jag älskar dig inte är Christina Stiellis skönlitterära debut. Från Wahlström och Widstrands hemsida:Christina Stielli är frilansskribent och föreläsare i ämnen som självkänsla och relationer. Hon har tidigare bland annat medverkat i antologin Livet 40+ (2009) och är en flitig bloggare.”

Det finns många skäl att börja läsa en bok. Att jag plockade upp den här boken överhuvudtaget var faktiskt huvudpersonens namn – Lotten – som är identiskt med mitt. När jag läst lite mer om den så blev jag intresserad och till julen så kom Tomten med den till mig. Jag började läsa den under jullovet, mitt ibland min ljuvliga familj. När jag läst något kapitel så började jag fundera om jag överhuvudtaget orkade läsa en sådan bok när jag kände mig så harmonisk. Men jag fortsatte. Och det är jag glad för. Att läsa den här boken är en oerhört intensiv upplevelse. Det är som att befinna sig inuti Lottens (ja, inte mitt;-) huvud. Jag märkte hur jag läste och läste, för att sen titta upp och inse att det inte var min verklighet, utan allt utanför boken var mycket bättre. Jag var nog rätt odräglig vissa dagar, för jag var så påverkad av boken.

Det är en ledsam bok på sätt och vis. Den handlar om ett äktenskap som alls inte varit bra, fast det utåt sett verkat normalt. Väldigt verklighetstroget tycker jag! Det handlar om svek och sorg, om en kvinna som ändrat på sig själv för att anpassa sig till äktenskapet och sin egen bild av äktenskapet. Men det är också en bok som ger hopp, för Lotten är i grund och botten en stark kvinna, omgiven av vänner. Visst kan man stundvis bli riktigt arg på Per och frustrerad på Lotten men samtidigt så tror jag att det är just så här fler förhållanden än man kan tro fungerar i någon utsträckning. Man blir en annan människa vare sig man vill eller inte, även om Lottens förvandling gått långt. Och även om Per kan tyckas vara en skitstövel rätt igenom, så tycker jag det då och då glimtar till någonting annat, vilket gör allt ännu jobbigare att läsa. Helt fascinerande är det att Christina Stielli lyckas skriva en sådan här bok utan att ha gått igenom det själv.

Andra bokbloggar som recenserat boken är Bokhora, Bokbiten, Bokmamma, och Enligt O.  Utan att avslöja slutet så finner jag det intressant att jag tolkar slutet på boken annorlunda än en del andra recensenter.

Omdöme: Årets intensivaste bok om ett äktenskap som havererar.
Betyg: 4