Det är sommar, och Auden har precis gått ut high school. Hon ska till hösten börja på mycketmeransaett prestigefullt college, och borde tillbringa sommaren med att studera, som hon alltid gjort. Men så får hon ett mejl från sin pappas fru Heidi som bjuder in henne att tillbringa sommaren med dem och sin nyfödda halvsyster Thisbe i Colby. Spontant så accepterar hon det. Dessutom så erbjuder hon sig, utan att hon riktigt vet varför, att jobba med bokföringen i Heidis klädbutik. Där lär hon känna Maggie, Leah och Esther, fast hon har lite svårt att förstå sig på det där tjejiga sättet att umgås. Sin pappa, som håller på att skriva en bok, ser hon inte mycket av, mamman är fullt upptagen med sin universitetskarriär och brodern Hollis reser som vanligt omkring. Auden har sedan sina föräldrars skilsmässa svårt att sova på nätterna, och åker omkring i lilla Colby. En natt stöter hon på Eli. Det är då hennes sommar blir helt annorlunda än hon planerat.

Mycket mer än så av Sarah Dessen kom ut på svenska 2010. I original heter den Along for the ride, och kom ut 2009. Sarah Dessen är en amerikansk författare av ungdomsböcker som studerade kreativt skrivande och engelska innan hon blev författare. Hennes föräldrar arbetade bägge på universitet, vilket präglade hennes uppväxt. Hon debuterade 1996 med That Summer, och har just kommit ut med sin elfte bok.

Sarah Dessen ingår i min Boktolva 2013 och jag tyckte det verkade vara bra sommarläsning. Att valet föll på Mycket mer än så beror på att dottern, som läst allihopa på svenska, rekommenderade den.

Jag förväntade mig att gilla den eftersom det här var i linje med vad jag själv gillade att läsa när jag var i tidiga tonåren, men ändå blev jag positivt överraskad. Framförallt är det Auden som överraskar mig positivt. Det här är en stark tjej, som visserligen har ägnat sin barndom åt att anpassa sig till sina föräldrar, men som jag ändå skulle säga inte ”tar någon skit”. Hon är sin egen person. Sen är det nog så att vissa drag hos Auden känner jag igen… Inte minst prestationsångesten och det gör mig så glad att se Audens utveckling i boken. Hon tar med sig sina kunskaper och prestationer och gör något bra av det, samtidigt som hon vågar göra något annat.

Något i boken som jag gillar är också karaktärerna. På sätt och vis så kanske de är rätt stereotypa, men ändå är de lätta att tycka om. Som jag redan sagt så är jag mest förtjust i Auden och hennes personliga utveckling. Hennes förhållande till Eli är sunt, och hans utveckling känns helt realistisk. Maggie är en fantastisk person, och det visar sig Heidi också vara. Egentligen så är alla utom hennes föräldrar (och Jake) sympatiska! Samtidigt som jag blir vansinnigt irriterad på hennes egoistiska föräldrar, så kan jag ändå på något sätt förstå dem. De gör det bästa de kan helt enkelt, och ändå blir det så fel. Det akademiska småler jag helt enkelt åt, utifrån egna erfarenheter, och jag har inga problem att föreställa mig det.

Det är en ungdomsbok och språket är inget speciellt. Det är lättläst men faktiskt inte banalt. Ibland känns det lite stolpigt och amerikanskt. Översättningen verkar helt OK, det enda jag stör mig på (lite nördigt) är ”kursplanen” i engelska, för en kursplan i svensk tappning är något annat, det här liknar mer än läroplan eller utbildningsplan. Jo, jag vet – nördigt så det förslår. Titeln är inte lättöversatt, men jag måste säga att dimensionerna i Along for the Ride är betydligt fler än i den svenska Mycket mer än så. Synd att det är en svåröversatt titel.

Det här är feelgood med lite djup. Och jag älskar faktiskt slutet!

Omdöme: Amerikansk ungdomsbok med feelgoodkänsla om en ung flickas utveckling.
Betyg: 4+ (ungdom)

Några andra som bloggat om boken är Eli läser och skriver, Bokpandan, Bokgalleriet, BoktyckeBeasbokhylla, Enligt O och malins bokblogg.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar lånade jag ur dotterns bokhylla.