jerkaNu är det på gång på riktigt med skola och jobb. Och så ledig fredag. Som tur är även Annikas bokbloggsjerka. Idag frågar hon: Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra?

Hm. Jag är verkligen urdålig på namn, både i verkliga livet och i böcker. När det är många namn i en bok så får jag problem med att hålla reda på dem, och om någon frågar mig vad jag tyckte om en karaktär i en bok så förstår jag inte vem de pratar om bara på namnet. Så den här frågan är lite av en utmaning 😉

Den som osökt kommer upp är Ove. Ja, i En man som heter Ove förstås. Tyvärr alla ni som heter Ove därute men det passar perfekt till denna man!

Jag gillar när man i boken får reda på varför en karaktär heter som den gör och det blir en del av handlingen. I Sarah Dessens Mycket mer än så får vi veta varför Auden heter Auden.

Ibland kan man utnyttja karaktärernas namn för att förstärka rollen i boken. I Hans Olav Lahlums böcker, t.ex. Menneskefluene.  finns Patricia Louise I E Borchmann och på något sätt så passar det namnet alldeles utmärkt till hennes framtoning.

Det är sällan jag har åsikter om namn i böcker, men extra knepigt att förhålla mig till en karaktär får jag när hon heter Lotten! Så är fallet både i Fogelströms Mina drömmars stad och Christina Stiellis Jag älskar dig inte. Vet du någon mer bok där det finns en Lotten?