Här är en summering av film och TV-serier som jag sett mars 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Enhet 42, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: När det var dags för ny serie var vi sugna på något spännande och hittade Unité 42, en belgisk serie på Netflix. Just europeiska serier där man inte pratar engelska lockar lite extra.

Enhet 42 är välgjord spänning och jag gillar karaktärerna. Enheten är specialiserad på cyberbrott sägs det i beskrivningen, men jag tycker mer det är en enhet där det finns sådan specialistkompetens. Billie är en hacker som blivit polis och hon är väl mer eller mindre (i alla fall i början) en kopia av Saga Norén. Som om alla hackers är så speciella? Jag tror inte det jag… Nassim är också skicklig på att hitta spår i cyberrymden. Men Bob och Sam? De verkar mer vara traditionella poliser.

Man får också följa deras privata liv, och där tycker jag det är lite för mycket upprepningar, i synnerhet kring Sams kval att vara ensamstående pappa. Och varför är han alltid hemma när han måste åka till en brottsplats, så han alltid måste ringa in en barnvakt (som jag sentomsider förstår är hans bror).

En nackdel är att det är rätt komplicerat att följa med i handlingen ibland, i alla fall upplever vi det så. Ledtrådarna är ibland nästan outtalade, och man får inte vara ouppmärksam en sekund. Ibland förstår man knappt efteråt heller. Det är ingen serie man ska se när man är trött, då förlorar den sin charm.

Betyg: 7,0/10

Ginny & Georgia, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här dök upp lite här och var i reklam och jag fick intrycket att den kunde vara något underhållande, och kanske mysigt att se. Den liknades vid Gilmore Girls.

Först och främst. Det här är verkligen ingen Gilmore Girls! Den enda liknelsen är att det är en mamma och en tonårsdotter. Ginny & Georgia saknar helt värmen och hjärtat som Gilmore Girls har.

Med det sagt, så är Ginny & Georgia rätt underhållande på ett mörkt och skruvat sätt. Mycket skruvat. Jag skulle snarare likna den vid Desperate Housewives i någon form av modern ungdomstappning. Georgia är en märklig karaktär, mer eller mindre psykopat, fast ändå med något äkta som lyser fram ibland. Ginny utvecklas under serien, men tyvärr inte på ett sätt som jag gillar.

Berättelsen är rapp och mycket är snyggt genomfört. Framförallt tycker jag man har lyckats med att beskriva ungdomarna kring Ginny på ett fint och verklighetstroget sätt. De får ta törnar av livet, och allt är inte så enkelt som det först tycks. Den berättelsen blir en engagerande historia. Annars är min favoritkaraktär Nick som arbetar på borgmästarens kontor.

Betyg: 6,5/10

Sanningens pris, säsong 1
Såg SVT Play med maken

Kommentarer: Brittisk kriminalserie i endast fyra avsnitt på SVT Play. Ja, det lät lockande.

Sanningens pris (i original heter den In the Dark och jag förstår inte översättningen här!) handlar om DI Anna Weeks. Den är uppdelad i två berättelser, i avsnitt om två var. De utspelar sig med ca 9 månaders mellanrum.

Det är verkligen en mörk berättelse, betydligt mörkare än vad den känns från början. De två första avsnitten är en relativt vanlig deckarhistoria, med lite väl många personliga beröringspunkter med Anna. Men det går att köpa en gång. De sista två avsnitten är tyvärr ännu mer personliga, och väldigt mörka.

Sanningens pris är OK underhållning för stunden, men tyvärr håller varken historierna eller skådespelarna för att det ska bli någonting som jag minns i någon högre grad ens några veckor senare när jag nu ska skriva om den…

Betyg: 4,5/10

The One, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentar: Ytterligare en Netflixserie där man kostat på reklamen. Utgångspunkten verkade intressant nog för att den skulle väcka min uppmärksamhet.

Jag är kluven till The One. Grundhistorien är intressant, och tanken att man skulle kunna förklara kärlek (eller attraktion?) på kemisk/biologisk väg är både obehaglig och kittlande. Vad skulle man göra om det här blev verklighet? För på något sätt känns det som om konceptet skulle kunna dyka upp. Och vara ett sådant som man inte skulle kunna motstå att utnyttja.

Tyvärr så tycker jag den historien försvinner i något som blir delvis en traditionell mordhistoria och delvis kärlekshistorier. Mordhistorien blir aldrig särskilt intressant, och den moraliska aspekten av kärlekshistorierna bottnar inte berättelsen i heller. The One svajar fram och tillbaka, och man kastar ut olika trådar som man aldrig sen knyter ihop. Som det som rör Kates kollega Nick. Karaktären Rebecca är svår att förstå sig på. Är hon en psykopat, eller är hon en god person som gått vilse?

The One hade kunnat vara en riktigt bra serie, om den inte slarvats bort så här. Bitvis är den underhållande, bitvis bara märklig.

Betyg: 5,5/10

Filmer:

The White Tiger
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: När jag såg att filmen White Tiger skulle komma tog jag tag i att läsa boken som var en hyllvärmare. När jag skulle välja lördagsfilm i början av mars så valde jag den här.

När jag läste boken så blev jag besviken, den var alldeles för föraktfull och raljerande för mig. Vad jag tyckte kan ni läsa här. I och med att jag läst boken så var jag mer förberedd på filmen.

Samma ton finns här, men den passar på något sätt bättre i film. Det kan ha att göra med att miljöerna och bilderna från det indiska samhället tar mycket av uppmärksamheten, och bidrar till känslan för berättelsen. Eller att man inte hela tiden får höra en berättarröst, utan ser historien utspela sig. Den är fortfarande rätt mörk, det är ingen som egentligen är sympatisk. Ja, faktiskt ingen som är det minsta sympatisk. Men det är lättare att förstå det i formatet av en film. I huvudsak har man hållit sig till historien i boken, och de ändringar man gjort känns acceptabla.

Betyg: 6,5/10

Long Shot
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här filmen var makens val som lördagsfilm.

Jag hade inte alls noterat den här filmen trots att en film med Charlize Theron skulle kunna dyka upp på något sätt, och jag hade inga som helst förväntningar på den. Till att börja med så känner jag att det här kan bli en pinsam historia, mest för att karaktären Fred Flarsky inte har några hämningar. Men ganska snart så fastnar jag, för Long Shot har en hel del charm. Den är gullig, och feelgood, och jag gillar verkligen karaktärerna. Man vill att det ska gå bra för dem helt enkelt. Är den realistisk? Antagligen inte. Men det behöver inte en humoristisk feelgood vara.

Betyg: 7,5/10

Moxie
Såg med maken och sonen på Netflix

Kommentarer: Den här filmen hade jag faktiskt noterat i sociala medier. När det var sonens tur att välja lördagsfilm visade det sig att han också spanat in den.

Moxie har en bra story, med ett budskap om att kunna vara sig själv och att inte tåla någon form av diskriminering. Den handlar också om vänskap mellan tjejer/kvinnor. Jag gillar karaktärerna i Moxie, ungdomarna som ska hitta sin identitet. Det finns inget överlägset i hur det porträtteras, de känns genuina. Även om jag inte vanligtvis lyssnar på punk så passar musiken bra här, och den blir en integrerad del av berättelsen, i synnerhet låten Rebel Girl. Tyvärr så slår det över mot det lite väl tillrättalagda som det ibland kan bli i filmer från USA. Det ska vara så väldigt gulligt och förenande mot slutet. Boken har jag inte läst, så jag kan inte säga om filmen och boken stämmer överens.

Betyg: 7,0/10

En kvinna bland män
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här filmen valde jag som lördagsfilm.

En kvinna bland män (On the Basis of Sex) handlar om Ruth Bader Ginsberg, hennes studier och början av hennes karriär. Det här är en verklig person som jag är imponerad av, och som gjort väldigt mycket för jämställdhet på ett professionellt och konstruktivt sätt. Det gjorde att jag var intresserad av att se filmen om henne.

Historien i En kvinna bland män är intressant på många sätt. Mer än en gång så blir jag rejält upprörd och irriterad över det som Ruth får möta, över lagarna, över fördomsfullheten, ja över väldigt mycket. Berättelsen är också lärorik, jag lär mig en hel del fakta, och googlar förstås vidare om både det ena och det andra. Jag gillar hur relationen mellan henne och maken Marty beskrivs. Han framställs som en man ”före sin tid” och en sådan man vill ha vid sin sida, som accepterar sin partner på gott och ont.

Jag hade hoppats på en film om Ruth Bader Ginsbergs liv, men i själva verket så är det en ganska kort period av hennes liv den handlar om. Hennes/deras tid i Sverige hoppas också helt över, och det starka intryck det svenska samhället och kvinnors rätt som det sägs att den perioden gjorde på henne nämns knappt alls (bara i andra hand, och då är det hennes man!). Jag kan förstå hur ett filmperspektiv att det är lättare att fokusera på ett fall än att försöka få mer flera, men hade hoppats på mer.

Betyg: 8,5/10

Summering: Mars var en betydligt bättre månad vad gäller film och TV än vad februari var. Nu är det mer regel än undantag att vi ser något avsnitt varje kväll och film på helgen. Jag hoppas vi kan fortsätta så.