The White Tiger av Aravind Adiga

Handling från Goodreads: Balram Halwai is a complicated man. Servant. Philosopher. Entrepreneur. Murderer. Over the course of seven nights, by the scattered light of a preposterous chandelier, Balram tells the terrible and transfixing story of how he came to be a success in life — having nothing but his own wits to help him along.

Boken: The White Tiger av Aravind Adiga kom ut 2008.

Varför jag läste den: Jag fick den här boken i julklapp 2012. Trots att jag önskade mig den så har den blivit stående i hyllan. Den är med i två utmaningar i år, men det var först när jag såg att filmatiseringen kommer på Netflix som jag äntligen prioriterade den i läsningen.

Vad jag tyckte om den:  En prisbelönt bok som utspelar sig i Indien. Allt jag hade läst om den innan tydde på att det här skulle kunna vara en bok som jag verkligen gillade. Tyvärr hade jag fel. The White Tiger och jag kommer på kant från början. Det är något med tonen i berättarrösten som stör mig, ett föraktfullt raljerande. Såsmåningom vänjer jag mig vid berättarrösten och karaktären som står bakom, och förstår att det är helt medvetet av författaren. Men jag kan ändå inte förmå mig att tycka om det. Huvudkaraktären Balram är en sällsynt obehaglig person, liksom alla andra som han berättar om.

Berättelsen i The White Tiger är skarp samhällskritik mot det indiska samhället, som tecknas rätt igenom hemskt, Det är ett samhälle där de som skor sig på andra gynnas, där man ska se bara till sig själv och där människoföraktet är stort. Huruvida det är en rättvis bild är jag inte rätt person att avgöra, och inte heller vad som är satir och vad som inte är det. Satir måste träffa läsaren rätt, och i det här fallet gör det det inte. Det sägs finnas humor i The White Tiger, men jag har svårt för humor som bygger på fördomar om det inte finns en stark glimt i ögat och värme bakom. Blir den fördomsfulla beskrivningen på något sätt roligare för att författaren är från Indien, och då är det OK?

Miljöskildringarna är slående, och i kombination med betraktelserna över samhällssystemet, så blir allt mycket levande. Det är kaos, det är skitigt, det är slum, det är extrem rikedom, det är ljud. Det är framförallt just miljön, och människorna i miljöerna som gör att The White Tiger ändå har vissa kvaliteter som jag kan uppskatta. Liksom budskapet kring en nation fylld av korruption som behandlar människor extremt olika.

Jag har en till oläst bok av Aravind Adiga stående i hyllan så förr eller senare så kommer jag att ge honom en ny chans. Filmatiseringen kommer jag definitivt att se.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Atlantic
Sidor: 321
Betyg på Goodreads: 3,74 baserat på 159 952 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 10 december 2020

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.