Från förlaget: En morgon finner bibliotekarien en läsare som blivit inlåst över natten i bibliotekets källare. Hon inleder ett enkelriktat samtal som snart svämmar över av frustration, iakttagelser och ångest. Men även om hon klagar högt på Deweys orubbliga klassificeringssystem, utstrålar svadan framför allt en lidelsefull och ovillkorlig kärlek till böcker.
En liten bok om de känsloskatter och drömmar som göms i sinnet på en medelålders lantsortsbibliotekarie. Kod 400 ger röst åt den tysta och anonyma bibliotekarie vi alla känner, i en bitterljuv monolog där besvikelser alltid balanseras upp av hopp och av en evig tro på skönheten i det skrivna ordet.

Kod 400 av Sophie Divry kom ut på svenska september 2012 2010. I original heter den La cote 400 och kom ut. Sophie Divry är en fransk författare och journalist som debuterade med La cote 400.

Kod 400 förekom på en del bloggar när den kom ut 2012. Jag lockades, önskade mig den och fick den i julklapp. Men så blev det en hyllvärmare, vilket ni kan se i Hett i hyllan #21. Sophie Divry har också länge funnits i min Boktolva. Nu behövde jag en bok jag kunde läsa ut på en dag, och då passade den här bra.

Kod 400 är en mycket kort underfundigt skriven… ja, är det en roman eller är det en novell? Gränsfall. Men jag räknar det som en bok i alla fall. Hela boken är en monolog, och jag tycker den är mycket skickligt uppbyggd och välskriven. Man kan tycka att en monolog på 90 sidor skulle bli tjatigt, men jag är mest fascinerad över allt som Sophie Divry lyckas få fram om bibliotekarien som är huvudpersonen, den hon talar till och andra i bibliotekariens närhet. Jag läser korta bitar av den åt gången för att få med mig allt. Tankarna går hit och dit och man får gradvis veta allt mer, och i några fall så lyckas hon på dessa få sidor gradvis ändra min syn på de personer som beskrivs. Sen är den alldeles lagom lång – en längre berättelse i det här formatet tror jag inte hade fungerat lika bra.

Givetvis så är det lite extra roligt för mig, som har gott om bibliotekarier i släkten, att läsa en bok om Dewey decimalsystem. För på så vis är jag nog nördig nog att tycka det är underhållande och intressant. Kopplingen till litteratur och läsning, ”god” och ”dålig” litteratur, olika sätt att närma sig läsandet är också något som bidrar till den positiva upplevelsen av boken.

Någon mer bok av Sophie Divry verkar inte finnas översatt och jag tänker inte ge mig på något på franska…

Omdöme: Underhållande berättelse om en bibliotekaries liv skriven i monologform
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokdamen, Eli läser och skriver, Books ABCA Room of My OwnLyrans Noblesser och Ugglan & Boken

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Sekwa
Originaltitel: La cote 400
Översättare: Marianne Öjerskog
Sidor: 93
Betyg på Goodreads: 3,2 baserat på 2152 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 21 juli 2018.