Nu är man igång på jobbet igen ”på riktigt”, och har snart överlevt den första hela jobbveckan. Men först fredag och Mias helgfråga: Har ni några tips för att få dem att tycka om läsning? Bonusfråga: Vilket board game tycker ni bäst om?

Den första frågan handlar ju om barns läsande som jag skrivit en del inlägg om. Det här kommer alltså att bli ett väldigt långt svar!

När jag började blogga hade jag en 8-åring och en 10-åring. Ja nu har jag en (snart) 16-åring och en 18-åring, så barnens läsande ser helt annorlunda ut. Äldsta tjejen är inne i en period när hon slukar romance på engelska. Yngsta killen läser klassiker (i somras Brott och straff) och fackböcker (gärna om politik).

Under en period så skrev jag en hel del om barns läsande, både vad våra barn läste och vad som inspirerar till läsande. Jag tror inte det finns några ”quick fix” och alla barn kanske inte läser. Det handlar inte om uppfostran eller att man missat något som förälder. En del börjar läsa sent, en del aldrig i någon hög grad. Precis som allt annat så är det viktigaste att inte skuldbelägga de som inte ”lyckas” få sina barn att läsa.

Men som svar vill jag helt enkelt kopiera ett av mina egna inlägg – en bokbloggsjerka 2016 där jag själv (!) skickat in frågan till Annika.

1. Förebilder.
Alla vuxna är viktiga förebilder. Här handlar det inte om att man ständigt måste vara begravd med näsan i en tegelsten. Men om man som barn aldrig ser en vuxna läsa så hur ska man då veta? Om man inte själv läser så kan man ändå vara en förebild genom en positiv inställning till ett barn som läser, ta barnen till biblioteket, prata positivt om läsande osv

2. Inte klassa läsandet
Jag tycker allt läsande är bra. Vill barnen läsa serietidningar men skyr böcker, så låt det vara så. Använd inte ordet ”skräplitteratur” om det barnet väljer att läsa. Kräv inte att de ska läsa viss sorts litteratur. En datamanual kan motivera mycket bättre än en roman.

3. Hitta böckerna som ”tänder läsandet”
Vår dotter var inte extremt tidig med att läsa böcker (hon var ca 10 år), men när hon genom Angie Sages serie om Septimus Heap (och lite senare Harry Potter) upptäckte tjusningen så blev hon fast. Nu, som tonåring, läser hon extremt mycket och slukar allt (fantasy, romance, feelgood, deckare osv). Man vet inte innan vad som är ”det rätta” men jag tror inte man ska vara rädd för att våga föreslå lite ovanliga böcker.

4. Högläsning
För egen del tror jag högläsningen spelade stor roll. Vi läste också högt för barnen från tidig ålder ända till de sa ”stopp, vi vill läsa själva istället på kvällen”. Lite tråkigt att det kom så tidigt. När min pappa läste högt så valde han verkligen fritt, t.ex. så läste han Selma Lagerlöfs serie Jerusalem. Det finns också en koppling till ”förebild”.

5. Anpassa läsning efter intresse.
Nu är jag inte lärare men ett gott exempel från skolans värld var sonens lärare i klass 1-3 som på eget bevåg sökte pengar och införskaffade en serie böcker med olika svårighetsgrad 1-10. Varje vecka fick varje barn välja en bok utifrån sin nivå och läsa den, och sen redovisa muntligt för henne. När man behärskade en nivå så fick man gå vidare till nästa. En del började på nivå 8, andra kanske på 2, men när projektet var slut hade de alla nått högsta nivån. Det var förstås en kombination av materialet och lärarens engagemang som gjorde det, men det var betydligt roligare läxor än dottern som skulle läsa 10 minuter från en bok varje kväll. Samma bok för alla barn i klassen. Ingen chans att ”växa” i läsandet, bara tradigt.

Varför tycker jag då att man ska inspirera barns läsande? Jo, i grunden tror jag det är en demokratifråga. Får man ett ordförråd, lär sig att uppfatta nyanser i språket så har man ett försteg både i att inhämta viktig information i samhället och göra så att folk lyssnar till ens åsikter

Om ni nu orkat läsa så här långt så ska jag faktiskt svara på bonusfrågan också 🙂 . Jag är ingen bra spelpartner, för jag är helt enkelt en usel förlorare. Men ibland kan det hända att jag spelar spel, och en del tycker jag är helt ok. Resten av familjen gillar spel på en helt annan nivå och vi har en hel garderob fylld. Favoriten just nu är Cards against humanity men det är ju ett kortspel så det räknas inte här. Av brädspel så är mina favoriter Ticket to ride, Carcasonne och Catan. Sen är ju Trivial Pursuit en gammal favorit.