Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck

En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.
Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att skvallra och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår.
Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck kom ut 20 augusti 2019. Frida Skybäck är en svensk författare och gymnasielärare i historia och språk. Hon debuterade 2011 med den historiska romanen Charlotte Hassel. Bokcirkeln vid världens ände är hennes sjätte roman.

Jag läste Bokhandeln på Riverside Drive när den kom ut och tyckte mycket om den. Fin och bra svensk feelgood! Så snart jag såg att det skulle komma en ny bok av Frida Skybäck hamnade den på önskelistan. Blev mycket glad när det visade sig att jag kunde få ett recensionsexemplar.

Bokcirkeln vid världens ände är en varm bok skriven med en fin ton. Jag tycker mycket om Frida Skybäcks sätt att skriva, det ger en känsla av omtanke och finstämdhet. Bokcirkeln vid världens ände innehåller den där avvägningen mellan det fina kärleksfulla och det mörka sorgliga som finns inom de flesta människor i verkliga livet. För mig är det också vad bra feelgood ska innehålla! Det här var precis den sortens bok jag behövde, och jag sträckläste den. För det mesta med ett leende på läpparna, men mot slutet med tårar i ögonen.

Karaktärsteckningen i Bokcirkeln vid världens ände är riktigt bra. Berättelsen är uppbyggd i två tidslinjer, ett vanligt drag i många böcker. Dels får vi ta del av Madeleines egen historia, dels får vi läsa om Patricias sökande efter sanningen om vad som hände hennes syster Madeleine. Jag har lättare att ta till mig karaktärerna i Patricias tidslinje, som utspelar sig i nutid. Där märks också författarens kärlek till litteratur och böcker och det ska inte förnekas att jag är lätt charmad av sådana historier. Speciellt förtjust blir jag i en av karaktärerna – den bokälskande Doris. Hon utvecklas också på ett sätt jag gillar.

När jag läste Bokhandeln på Riverside Drive så avslutade jag recensionen med …läsningen av Bokhandeln på Riverside Drive lockar till mer läsning, och jag hoppas det kommer mer av Frida Skybäck i genren svensk feelgood – det behövs! Ja – det står jag fortfarande för. Jag ser mycket fram mot att läsa mer av Frida Skybäck! Faktum är att jag inte skulle ha något emot att läsa mer om Monas Bed & Breakfast & Books och karaktärerna. Tänk om det stället fanns i verkliga livet!

Omdöme: Varm och finstämd feelgood med en hel del svärta
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Mitt liv som boknörd, Vargnatts bokhylla och Fiktiviteter

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 347 sidor
Betyg på Goodreads: 3,84 baserat på 24 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 31 augusti 2019.

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.