Under lejonets blick av Maaza Mengiste

Det är 1974 och i Etiopien har det revolutionen precis börjat. Militärjuntan tar över ochunderlejonetsblick man avsätter kejsaren Haile Salassi. Alla som inte visar lojalitet mot militären kallas in och försvinner. Människor läggs ut torterade och döende på torg och gator för att statuera exempel. Men under ytan kokar missnöjet och en motståndsrörelse uppstår.
I Addis Abeba bor läkaren Hailu med sina söner Dawit och Yonas, svärdottern Sara och barnbarnet Tizita. Hailus fru Selam ligger döende på sjukhus. För att göra det bästa för sin familj försöker Hailu undvika alla konflikter, undvika att synas. När Dawit i smyg engagerar sig i motståndsrörelsen blir Hailu upprörd och orolig. Men så får han en väldigt speciell patient och han tar ställning. Med Dawits engagemang och Hailus agerande så sätts hela familjen i fara och deras liv ändras radikalt.

Under lejonets blick av Maaza Mengiste kom ut 2010 på svenska. I original heter den Beneath the Lion’s Gaze och kom ut 2010. Maaza Mengiste är född 1970 i Addis Abeba men bor numera i New York. I samband med revolutionen tvingades hennes familj i flykt, och hon har växt upp i Nigeria, Kenya och USA. Under lejonets blick är hennes debutroman och den har vunnit diverse priser.

Den här boken läste jag om på någon blogg och blev så intresserad att jag beställde den på biblioteket.

Det tog ett tag att komma in i boken, och till att börja med så visste jag inte vad jag skulle tycka. Det är ingen enkel läsning, även om det inte är något tungt språk så krävs det en del eftertanke att läsa. Det är som om varje ord betyder något. Jag var absorberad när jag läste men det krävdes en del för att jag skulle sätta mig och läsa.

Jag tycker om berättelsen i stort, även om den i grunden är jobbig att ta till sig på väldigt många sätt. I synnerhet Mickey är en person som man på sätt och vis förstår men på sätt vis inte alls förstår, och nästan tycker illa om. Man får en stark känsla för familjen som står i centrum av berättelsen. Men jag var inte förtjust i att en känd verklig person, kejsare Haille Selassi, får en egen röst, att hans tankar och känslor framställs. Det störde jag mig på i början.

Eftersom den på ett sätt var tungläst, kanske just för att det var mycket att ta till sig så gillade jag de relativt korta kapitlen. Det gjorde att jag kände att jag kom framåt, samtidigt som varje kapitel höll en röd tråd.

Min kunskap om Etiopien kommer från det jag lärde mig i samband med svälten 1984-85. Det var det som kablades ut då som fick mig att engagera mig i Röda Korset och jag tog också reda på en del fakta då. Men det är länge sedan, och jag lär mig ännu mer från den här boken (och googlandet som följer…). Mycket intressant!

Omdöme: Intressant och skakande om ett Etiopien där din vän kan vara din fiende
Betyg: 4-

Några andra som bloggat om boken är En bokcirkel för alla, Cinnamon books, Lyrans noblesser, Nilmas bokhylla, VästmanländskanBöcker emellan och och dagarna går.

Boken verkar vara slutsåld på nätet, men jag såg den i vår lokala bokhandel i pocket nyligen. (Länk till Bokus)

Mitt exemplar lånade jag på biblioteket.

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.