För sjätte året i rad har jag deltagit i en utmaning som kallas ”Boktolvan” (idén kom ursprungligen från Enligt O) och nu är det dags för en summering. Året är inte riktigt slut, men jag tror jag kommer att läsa andra böcker än de som skrivits av de här författarna.

Som tidigare år så listade jag rätt många författare att välja från – på det sättet så minimerar jag risken att utmaningen dämpar min läslust. Det var rätt segt i år igen, och det beror på två saker. Framförallt betydligt mindre tid att läsa. Och så många nya böcker och recensionsexemplar. Kombinationen gör att jag mest betar av Boktolvan i början av året, och så gjorde jag ett ryck under sommaren. Och jag lyckades till sist. Tretton böcker blev det totalt. Boken av Lydia Davis började jag på förra året, men avslutade i år.

Här är hela listan – länkar till recensionerna i titlarna.

Aravind Adiga
Flynn Berry – Sargad. Juli 2018. Betyg: 4+
Pierce Brown – Rött uppror. April 2018. Betyg: 3+
Susan Casserfelt – Prästens lilla flicka. Juli 2018. Betyg: 4+
Armando Lucas Correa – Den tyska flickan. Augusti 2018. Betyg: 4+
Mason Cross
Lydia Davis – Samarbete med fluga och andra noveller. Juli 2018. Betyg: 1
Sophie Divry – Kod 400. Juli 2018. Betyg: 4
Johan Ehn – Down Under. Mars 2018. Betyg: 4
Richard Flanagan
Emily Fridlund
Neil Gaiman
Sissel-Jo Gauzan
Melanie Gideon – Kvinna 22 
Juli 2018. Betyg: 3+
Kati Hiekkapelto – Kolibri. Mars 2018. Betyg: 3+
Anna Jakobsson Lund
Magnus Jonsson
Jessica Knoll – Världens lyckligaste kvinna. Juli 2018. Betyg: 4-
Hanna Lindberg – Sthlm Grotesque. November 2018. Betyg: 4-
Merethe Lindström
Margaret Mazzantini
Stephanie Meyer
Anders de la Motte – MemoRandom. Juni 2018. Betyg: 3+
Anne Rambach
Jarle Sten Olsen
Felicia Stenroth
Sarah Waters
Elizabeth Wein – Kodnamn Verity. Februari 2018. Betyg: 3+
Eli Åhman Owetz

Jag hittade ingen ny favoritförfattare i år, men det finns några jag tror jag kommer att läsa mer av. Jag kommer nog att läsa fler av Flynn Berry, Susan Casserfelt och Hanna Lindberg. Armando Lucas Correa och Sophie Divry verkar inte ha skrivit fler böcker (i alla fall inte som översatts). Jag kommer nog att prova Anders de la Motte igen, fast förmodligen någon annan serie. Kanske Kati Heikkapelto får en chans till då jag har en oläst bok i hyllan. Den enda författare som jag definitivt inte klickade med var Lydia Davis. Jag påbörjade novellsamlingen förra året, fortsatte i år men bestämde mig till slut för att ge upp helt. 

Den här varianten av Boktolva funkar för mig – nya författare men en längre lista än tolv som jag kan välja fritt från. Några av årets författare får hoppa över till 2019, men inte alla. Men det kommer det mer om i ett separat inlägg.