Från förlagets hemsida: wallflower”Det är nåt visst med honom, eller hur?”
Bob nickade. Sen sa Patrick nåt som jag nog aldrig kommer att glömma: ”Han är en wallflower. Han står och tittar på.”
Jag visste inte att andra människor tänkte saker om mig. Jag visste inte att de iakttog mig. Jag satt på golvet mitt emellan Sam och Patrick i en källare på min första riktiga fest, och jag kom ihåg att Sam hade presenterat mig för Bob som sin kompis.
Bob höjde sitt glas och bad alla att göra detsamma.
”Skål för Charlie.” Och hela gänget sa: ”Skål för Charlie.”
Jag vet inte varför de gjorde det, men det betydde mycket för mig att de gjorde det. Särskilt Sam. Särskilt hon.
Under sitt första år i high school går Charlie från att iaktta till att delta. Med en naiv skärpa beskriver han utvecklingen från ensamhet till vänskap, förälskelse och sexuella irrfärder. Från förträngning till förlamande insikt.

Wallflower av Stephen Chbosky kom ut i svensk översättning första gången 2000, och i nyutgåva 2013. I original heter den The Perks of Being a Wallflower och kom ut 1999. Den har översatts till ett tjugotal språk och har sålts i över en miljon exemplar bara i USA. Den är även filmatiserad. Stephen Chbosky är en amerikansk manusförfattare, regissör och producent. Wallflower är hans enda roman.

Jag har sett filmen The Perks of Being a Wallflower två gånger, och var intresserad av att läsa boken. Min make gav mig den i julklapp.

Wallflower är en fin berättelse om att vara tonåring. Den är uppbyggd som ett antal brev från Charlie som går första året i high school. Mottagaren är en okänd person. Det är inte alltid som brevformatet fungerar i böcker, men i det här fallet tycker jag att det gör det. Det är lagom avstämt, öppnar för en del tolkningar, men man får ändå en tydlig bild av händelseförloppet genom Charlies ögon.

Tyvärr så förstörs min läsupplevelse en del av att jag tycker om filmen, kommer väl ihåg handlingen och hur skådespelarna ser ut. Det gör att jag hela tiden ser dem framför mig, och ser mest skillnaderna, istället för att njuta av boken. På något sätt är boken mörkare och sorgligare än filmen, det finns en obehaglig biton. Jag upplever Charlie som ensammare i boken, nästan lite utnyttjad. I filmen uppfattar jag att de andra verkligen tycker om honom som han är.

Det är en fin bok, men jag är inte på något sätt överväldigad. Eftersom Stephen Chbosky inte skrivit fler böcker är det inte aktuellt att läsa fler…

Omdöme: Lättläst och fin brevroman om att vara tonåring.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har I Elinas hylla, Schitzo-Cookie’s bokblogg, Nilmas bokhylla och Romeo and Juliet.

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Originaltitel: The Perks of Being a Wallflower
Förlag: Gilla Böcker
Översättare: Göran Fagerström

Mitt exemplar var en julklapp 2015 från min make.
Utläst 31 december 2015.